Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moord op Slowaakse journalist hield 'maffiaprimeur' niet tegen

Home

redactie

De Slowaakse politie heeft de plek afgezet waar de Slovaakse journalist Jan Kuciak is vermoord. © epa

'De Italiaanse maffia in Slowakije; tentakels die reiken tot in de politiek.' Het is kop boven het laatste artikel van de journalist Ján Kuciak, die vorige week samen met zijn verloofde Martina Kusnirova vermoord werd. 

De website aktuality.sk, waarvoor Kuciak werkte, publiceerde het stuk gisteren postuum, waarna talrijke internationale media het overnamen.

Lees verder na de advertentie

Het artikel schetst Kuciaks onderzoek naar banden tussen de 'Ndrangheta, een georganiseerde misdaadgroep uit de Italiaanse regio Calabrië, en de hoogste politieke kringen in Slowakije. Kuciaks zoektocht begon toen de Slowaakse premier Robert Fico Mária Trošková, een ex-Miss World-kandidaat, als persoonlijk assistent benoemde. 

Via haar voormalige zakenpartner Antonio Vadala kwam Kuciak bij de 'Ndrangheta uit. Uit politiedocumenten bleek dat Vadala jaren geleden een drugshandelaar op de vlucht verborgen hield. Daarnaast beschrijft Kuciak dat de 'Ndrangheta in de oostelijke grensregio met Oekraïne veel invloed heeft en daar EU-ontwikkelingsgelden opstrijkt. Het artikel mist de conclusie waaraan Kuciak werkte voordat hij werd vermoord.

De Slowaakse politie gaat ervan uit dat de moord op Kuciak en zijn verloofde direct verband houden met Kuciaks werk. Dat heeft in Slowakije grote opschudding veroorzaakt. Premier Fico zei op een persconferentie dat niemand 'politiek misbruik' moet maken van de situatie. Hij toonde een tafel met stapels bankbiljetten, die hij beloofde in ruil voor informatie over de moorden.

Deel dit artikel