Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moord kan niet langer verjaren

Home

(Novum) - Een moord kan niet langer verjaren. De Eerste Kamer stemde dinsdag unaniem in met een wetsvoorstel van Tweede Kamerleden Boris Dittrich (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) dat dit regelt. Totnogtoe konden moordenaars na achttien jaar niet langer worden vervolgd.

Ook plegers van andere misdrijven waarop een levenslange gevangenisstraf staat kunnen vervolging niet langer ontlopen door verjaring. Voor andere ernstige delicten zoals doodslag is de verjaringstermijn verdubbeld tot twintig jaar.

Initiatiefnemer Boris Dittrich toonde zich dinsdag verheugd dat het wetsvoorstel na vijf jaar door beide Kamers is. Hij noemt de maatregel 'een belangrijke steun in de rug voor slachtoffers en nabestaanden'. Het afschaffen van alle verjaringstermijnen, zoals de LPF bepleitte, is volgens hem niet reëel vanwege de werkdruk die dat op justitie zou leggen. "We hebben ons willen richten op de misdrijven die de meeste impact hebben op het rechtsgevoel van mensen, en dat zijn misdrijven als moord en terroristische aanslagen."

Onlangs nog ging iemand vrijuit voor doodslag omdat de verjaringstermijn was verlopen. De rechters oordeelden in hoger beroep dat Amsterdammer Louis H. schuldig was aan doodslag op Corina Bolhaar, maar omdat het misdrijf in 1984 was gepleegd kon H. hiervoor niet worden veroordeeld. Hij werd wel veroordeeld voor de moord op twee kinderen van Bolhaar. De verjaringstermijn hiervoor was nog net niet verstreken op het moment dat het onderzoek werd heropend.

Deel dit artikel