Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moody's waarschuwt voor ratingverlaging veel eurolanden

Home

Redactie

Half mei verlaagde kredietbeoordelaar Moody's al de status van zestien Spaanse banken, waaronder CaixaBank. © EPA

De situatie in Griekenland en Spanje zou kredietbeoordelaar Moody's ertoe kunnen aanzetten de rating te verlagen van een groot aantal landen uit de eurozone, inclusief de landen die nu nog beschikken over een 'triple A' rating, zoals Frankrijk en Duitsland. Dat heeft Moody's gisteren bekendgemaakt.

'De recente ontwikkelingen in Spanje en Griekenland zouden kunnen leiden tot maatregelen voor de rating van vele landen uit de eurozone', aldus mededeling. Vooral een Griekse exit uit de muntunie zou de rating van de eurolanden onder druk zetten. Moody's denkt daarbij aan de omvangrijke verliezen op Grieks staatspapier in dat scenario.

Vooral de zwakkere landen zouden bedreigd worden door een 'Grexit': Cyprus (Ba1 rating), Portugal (Ba3), Ierland (Ba1), Italië (A3) en Spanje (A3).

Als Griekenland uit de euro stapt, zal Moody's 'de rating van alle landen uit de eurozone bekijken, inclusief de landen met Aaa-rating'. Naast Frankrijk en Duitsland hebben ook Oostenrijk, Finland, Luxemburg en Nederland de hoogste kredietscore bij de kredietbeoordelaar.

De financiële perikelen in Spanje acht Moody's van een andere orde. Het bankprobleem van Spanje zou 'geen grote bron van besmetting zijn voor de andere eurolanden, Italië uitgezonderd', omdat dat land zelf 'meer en meer afhankelijk is van de Europese Centrale Bank voor de financiering van zijn banken'.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie