Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moody's waardeert vijf Nederlandse banken af

Home

Een filiaal van de ABN Amro. © ANP

Kredietbeoordelaar Moody's is aanzienlijk negatiever geworden over de kredietwaardigheid van de grootste Nederlandse banken. De kredietbeoordelaar ziet grote risico's voor de banken in de aanhoudende recessie en de daling van de huizenprijzen.

Moody's verlaagde daarom donderdagnacht de rating van ING, Rabobank, ABN Amro en Leaseplan met twee stappen. SNS Bank werd een stap teruggezet. De positie van Rabobank blijft het sterkst, met een rating van Aa2, ING en ABN Amro volgen met A2, SNS en Leaseplan staan nu op Baa2.

De verlaging maakt het voor banken duurder om geld te lenen op de financiële markten, gaf een woordvoerder van SNS aan. Hij wilde niet inhoudelijk reageren op de beslissing van Moody's.

De verlaging van kredietwaardigheid kwam voor ING niet echt als een verrassing, reageerde een woordvoerder. 'We hadden het grofweg wel zien aankomen.' Moody's kondigde in februari aan dat het 114 Europese banken onder de loep zou nemen vanwege de Europese schuldencrisis.

ING zegt niet echt een directe reactie te merken van de verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's. 'De kortetermijnrating is niet aangepast. De langetermijnrente is van heel veel factoren afhankelijk. Dit is bovendien maar één van de drie kredietbeoordelaars.'

De kredietbeoordelaar waarschuwde bij de afwaardering dat de moeilijke marktomstandigheden waar de Nederlandse banken dit jaar mee worden geconfronteerd, mogelijk ook in komende jaren aanhouden. De manier waarop de banken worden gefinancierd, maakt ze bovendien kwetsbaarder voor de verslechtering van de economie en het afnemende vertrouwen van investeerders in Europa.

Ondanks de afwaardering hoort de Nederlandse bankensector volgens Moody's nog steeds bij de sterksten in Europa. De vooruitzichten voor de meeste banken zijn stabiel, wat betekent dat de kans op een nieuwe afwaardering klein is. Alleen voor ING hanteert Moody's een negatieve outlook, omdat die bank voor een groot deel afhankelijk is van buitenlands kapitaal.


Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie