Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moody's maakt zich 'grote zorgen' om Spaanse economie

Home

© afp

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van Spaanse staatsleningen lager ingeschaald en waarschuwde vandaag voor mogelijke verdere afwaarderingen. Moody's hanteert nu een zogeheten Baa3-rating. Dat is drie stappen lager dan de A3-beoordeling die eerder gold.

De afwaardering is het gevolg van het Spaanse verzoek om noodsteun voor zijn banken. Het land kan maximaal 100 miljard euro tegemoetzien van de overige eurolanden. Volgens Moody's neemt door de steun de schuldenlast van Spanje nog verder toe na de 'dramatische stijging' sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Daarnaast wees Moody's erop dat Spanje amper toegang heeft tot de financiële markten. 'Dat bewijst het aankloppen bij het EFSF en het ESM.'

Verder nemen de zorgen over een abrupt gebrek aan vers kapitaal toe door de aanhoudende zwakte van de Spaanse economie. 'Als er een redelijke verwachting zou zijn dat de economie in de komende jaren flink zou groeien, zouden we ons veel minder zorgen maken', aldus de kredietbeoordelaar.

De waardering van Cyprus ging twee stappen omlaag. Moody's schaalt de eilandstaat nu in als Ba3, maar Cyprus kon nog verder zakken.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie