Moody's maakt zich 'grote zorgen' om Spaanse economie

home

© afp

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van Spaanse staatsleningen lager ingeschaald en waarschuwde vandaag voor mogelijke verdere afwaarderingen. Moody's hanteert nu een zogeheten Baa3-rating. Dat is drie stappen lager dan de A3-beoordeling die eerder gold.

De afwaardering is het gevolg van het Spaanse verzoek om noodsteun voor zijn banken. Het land kan maximaal 100 miljard euro tegemoetzien van de overige eurolanden. Volgens Moody's neemt door de steun de schuldenlast van Spanje nog verder toe na de 'dramatische stijging' sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Daarnaast wees Moody's erop dat Spanje amper toegang heeft tot de financiële markten. 'Dat bewijst het aankloppen bij het EFSF en het ESM.'

Verder nemen de zorgen over een abrupt gebrek aan vers kapitaal toe door de aanhoudende zwakte van de Spaanse economie. 'Als er een redelijke verwachting zou zijn dat de economie in de komende jaren flink zou groeien, zouden we ons veel minder zorgen maken', aldus de kredietbeoordelaar.

De waardering van Cyprus ging twee stappen omlaag. Moody's schaalt de eilandstaat nu in als Ba3, maar Cyprus kon nog verder zakken.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie