Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Molukse barak in Openluchtmuseum

Home

George Marlet

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem krijgt zo goed als zeker een Molukse barak. Nog net op tijd kwam de 'Stichting herbouw Molukse barak' in het Brabantse dorp Lage Mierde een origineel exemplaar op het spoor. Dat ligt nu als bouwpakket in Arnhem te wachten op herbouw. Van de benodigde 1 miljoen euro is binnen een half jaar al 750000 euro bijeen gebracht, onder meer door de Europese Unie, de provincie Gelderland en gemeenten met een Molukse gemeenschap.

Ruim vijftig jaar geleden kwamen Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger (Knil) met hun gezinnen naar Nederland. De 12500 Molukkers verkeerden in de veronderstelling dat ze naar een paar maanden zouden terugkeren naar Indonesië, maar hun verblijf in Nederland werd levenslang. Wrang genoeg kregen groepen Molukkers onderdak in kampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als 'Durchgangslager' naar concentratiekampen waren gebruikt, zoals Vught (Lunetten) en Westerbork (Schattenberg). Van de negentig woonoorden bleef alleen Lunetten bestaan. De barakken zijn daar omgebouwd tot afzonderlijke woningen.

Naar huidige maatstaven waren de woonomstandigheden in de barakken primitief. Een gezin moest bij elkaar in één kamertje wonen en was voor sanitair en koken aangewezen op gemeenschappelijke voorzieningen. Toch denken veel Molukkers met weemoed terug aan de woonoorden omdat ze daar -net als op de Molukken- onder elkaar waren en er hun eigen kampleven konden leiden. De ontruiming van woonoorden leidde soms tot heftig verzet, zoals in Vaassen (1976).

De vijftigste herdenking van de aankomst in Nederland was voor de Molukse gemeenschap in Gelderland aanleiding om zich in te spannen voor het behoud van een authentieke kampbarak. Het Openluchtmuseum had er wel oren naar, omdat het zich meer richt op de cultuur van het dagelijks leven. Allochtonen maken daar ook deel van uit.

,,De Molukse geschiedenis is deel van de Nederlandse geschiedenis'', zegt directeur Wim Manuhutu van het Moluks historisch museum in Utrecht. Hij beschouwt de barak in het Openluchtmuseum niet als concurrentie, maar als versterking. ,,De barak is een eerste kennismaking met de Molukse geschiedenis. Wij hopen dat de belangstelling wordt gewekt zodat mensen die meer willen weten naar Utrecht komen.'' Het Moluks historisch museum is ook betrokken bij een omvangrijke studie naar de geschiedenis van vijftig jaar Molukkers in Nederland.

De Molukse barak in het Openluchtmuseum moet midden volgend jaar klaar zijn, compleet met 'authentiek staatsmeubilair'.

Deel dit artikel