Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moldavië: communisten blijven sterk

Home

Eric Brassem

De communistische partij van Moldavië is haar almacht kwijt. Maar Europa’s armste land blijft ook het enige Europese land waar de communistische partij de grootste is.

Bijna alle stemmen die gisteren werden uitgebracht bij de vervroegde parlementsverkiezingen zijn geteld. Daaruit blijkt dat de regerende communisten 45,1 procent behaalden, slechts 5 procent minder dan in april. De vier oppositiepartijen die de kiesdrempel haalden, scoorden gezamenlijk 50.9 procent.

De vervroegde verkiezingen waren noodzakelijk omdat in het parlement een impasse was ontstaan over een opvolger voor zittend president Vladimir Voronin, die na twee ambtstermijnen moet worden vervangen. De communisten kwamen net één zetel tekort om hun kandidaat door te drukken.

In het nieuwe parlement is een sleutelpositie weggelegd voor een ex-communist, Marian Lupu. De oud-parlementsvoorzitter verliet in juni de Communistische Partij, en sloot zich aan bij de Democratische Partij. Die tot nu toe marginale partij krijgt nu dertien zetels.

Lupu, die door de communistische partij was gepasseerd als presidentskandidaat, heeft gezegd dat hij met de oppositie in zee wil om een nieuwe regering te vormen. Hij sloot vanmiddag nogmaals samenwerking met de communisten uit. Maar hij moet onder grote verleiding staan.

De communisten hebben in het parlement 48 van de 101 zetels. Als ze dwarsliggen, kunnen ze iedere presidentskandidaat van de samenwerkende oppositiepartijen tegenhouden: voor de verkiezing van de president zijn minimaal 61 zetels nodig. Als Lupu’s Democratische Partij het toch op een akkoord gooit met de communisten, hebben ze precies die benodigde meerderheid van 61 zetels. Op die manier kan Lupu het tot president schoppen.

Het gepolariseerde land staat waarschijnlijk een tijd van taaie coalitieonderhandelingen te wachten. Bij de verkiezingen in april beschuldigde de oppositie de communisten van grootschalige fraude. Protesten daartegen draaiden uit op gewelddadigheden. Volgens de communisten waren de rellen georganiseerd door ’nazi’s’, gesteund door buurland Roemenië. De oppositie houdt communistische ’provocateurs’ verantwoordelijk voor vernielingen die toen aan het parlementsgebouw werden aangericht.

Moldavië, waar een gemiddeld maandloon nog geen 250 euro bedraagt, heeft zwaar te lijden onder de economische crisis. Dit jaar zal de economie waarschijnlijk 9 procent krimpen. Veel jongeren hebben een baan gezocht in het buitenland, en sturen hun familie geld. Die geldstroom droogt op nu velen hun baan hebben verloren.

Rusland heeft de voormalige Sovjet-republiek een lening toegezegd van 500 miljoen dollar. Het is niet waarschijnlijk dat die lening doorgaat als het land een pro-westerse koers inslaat. De twee grootste, liberale partijen zijn niet alleen voorstander van toetreding tot de Europese Unie, maar ook tot de Navo. Dat zou het land op ramkoers brengen met Rusland.

Moskou houdt het land nauwlettend in de gaten. Honderden Russische militairen bewaken de ’vrede’ in Transnistrië, Moldaviës semi-onafhankelijke regio met een overwegend etnisch-Russische bevolking, enigszins vergelijkbaar met Zuid-Ossetië in Georgië. De Russen vrezen dat het land aankoerst op aansluiting bij Roemenië; of omgekeerd, dat Roemenië aankoerst op annexatie van Moldavië, dat voor de Tweede Wereldoorlog al tot Roemenië behoorde.

Die internationale spanning maakt ook dat de Europese Unie meer dan gemiddelde belangstelling heeft voor Moldavië. Maar de EU belooft het land weinig concreets. In het zogeheten ’Europese Partnerschap’-programma krijgen Moldavië en andere voormalige Sovjet-republieken ondermeer perspectief op nauwere samenwerking en een versoepeld visum-beleid.

Lees verder na de advertentie
Posters van de communistische partij in Moldavie. (AP)

Deel dit artikel