Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mohamed Ajouaou gekozen tot beste moslimtheoloog

Home

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hoewel hij op voorhand een outsider leek, heeft hij twee prijzen in de wacht gesleept: Mohamed Ajouaou is de grote winnaar van de Pracht van de Theologie. Hij is deze week verkozen tot meest spraakmakende islamitische theoloog van Nederland én zijn boek 'Islam achter tralies' is uitgeroepen tot beste Nederlandstalige islamitische theologische publicatie in de periode 2001-2011.

De Pracht van de Theologie-prijs is een initiatief van het islamitische 'platform voor kritische denkers' Nieuwemoskee. Het is een antwoord op de Nacht van de Theologie, waar vorige maand prijzen werden uitgereikt voor het beste christelijke theologische boek en de meest spraakmakende christelijke theoloog. Die laatste prijs ging naar de Vlijmense theoloog Frank Bosman, die om die reden deel uitmaakte van de jury van de islamitische prijs.

Filosoof en theoloog Mohamed Ajouaou (1968) is hoofd islamitische geestelijke verzorging bij het ministerie van justitie. Het boek 'Islam achter tralies' is zijn proefschrift waarvan vorig jaar een handelseditie verscheen. Ajouaou onderzoekt daarin de nog jonge praktijk van islamitische geestelijke verzorging bij justitie. Hij vraag zich onder meer af waarin de geestelijk verzorger verschilt van de moskee-imam en in hoeverre hij tegemoet kan komen aan de 'zorgvraag' van islamitische gedetineerden.

Redacteur Ceylan Weber van Nieuwemoskee lichtte eerder in Trouw toe dat een prijs voor islamitische theologie gewenst is. "Onder islamitische theologen in Nederland is een kritisch geluid aanwezig. Dat ontwikkelt zich snel." Het publiek kon stemmen op de genomineerden. In totaal werden 750 stemmen uitgebracht.

Deel dit artikel