Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mogen buren weigeren hun oppas uit te lenen?

Home

Beatrijs Ritsema

© thinkstock

Beste Beatrijs,
Mijn man moest onverwachts op zakenreis op een vrijdag. Ik moest werken en onze vaste oppas kon die dag niet komen. Onze buren hebben drie middagen in de week (maandag, dinsdag en woensdag) een studente die oppast. Mijn man zag haar op de stoep met de buurkinderen en vroeg of zij bij ons zou willen oppassen op die ene vrijdag. Dat wilde ze wel doen. Nu zijn de buren boos. Ze vinden dat wij eerst aan hen hadden moeten vragen of wij hun oppas mochten benaderen. Ik snap mijn buren wel, maar ik weet bijna zeker dat ze nee hadden gezegd. Mijn man vindt dat de oppas een zelfstandig mens is en geen eigendom van de buren. En dat wij daarom de buren niet om toestemming hoefden te vragen. Wat vindt u?

Andermans oppas benaderen

Beste Andermans oppas benaderen,
Het polsen van oppassen van buren of van kennissen op het schoolplein is inderdaad iets om voorzichtig mee te zijn. De werkgever betitelt dat gedrag al gauw als 'stropen': als het wegkapen van personeel. Wanneer een potentiële nieuwe werkgever meer geld of betere arbeidsvoorwaarden aanbiedt, zou de werknemer zomaar kunnen overstappen naar de concurrent. Degene die zijn oppas ziet vertrekken voelt zich bestolen. Goed personeel is schaars. Wie een vaste oppas zoekt, dient niet te vissen in de vijver van vrienden en kennissen, en als hij dat toch wil doen, moet eerst bij de bestaande werkgever worden geïnformeerd naar de mogelijkheden.

Voor een incidenteel oppasklusje luistert het niet zo nauw. Een kinderoppas blijft natuurlijk altijd eigen baas over haar werkzaamheden en er is niets mis mee om iemand de kans te geven om een extra centje te verdienen. Zij kan ja of nee zeggen tegen een aanbod voor extra werk.

U zat omhoog, u vroeg iemand die bij de buren werkt en dus wel betrouwbaar zal zijn, en zij kon u inderdaad uit de brand helpen. Noch u, noch de studente heeft toestemming van haar werkgever nodig voor een eigen zakelijke overeenkomst, waar verder niemand door wordt benadeeld, ook die werkgever zelf niet. Formeel ging u niet buiten uw boekje, maar misschien zijn ze bang dat u haar wilt inpalmen.

Ga naar de buren en leg het uit. Maak excuses voor zo ver zij zich aan uw gedrag hebben gestoord en zeg dat u zich van geen kwaad bewust was. Vertel dat u een eigen vaste oppas hebt, dat u alleen een beroep op die van hen hebt gedaan omdat het een geval van nood was, en dat u niet van plan bent om haar weg te kapen. Los daarvan heeft hun oppas altijd het recht om extra werk aan te nemen, of dat extra werk zich nu bij de buren afspeelt of aan het andere eind van de stad.

Deel dit artikel