Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mogelijk delen vlaggenschip Walcheren ontdekt

Home

© ANP Communique

De marine heeft mogelijk restanten van het historische vlaggenschip Walcheren gevonden. Dat meldde het ministerie van Defensie vandaag. Het schip van admiraal Cornelis Evertsen ging in 1689 ten onder.

Met een onderwaterrobot, sonar en duikers zocht de marine twee dagen de zeebodem af voor de rede van Vlissingen. Ze haalden een scheepsbalk van 2 meter naar boven die uit de tijd van de Walcheren kan stammen. Ook vonden ze een bakstenen muurtje dat mogelijk onderdeel was van de broodbakoven van de Walcheren. Onderzoek moet uitwijzen of deze voorwerpen ook van het schip afkomstig zijn.

De Walcheren nam deel aan een reeks grote zeeslagen zoals de Vierdaagse Zeeslag tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Toen het in 1689 terugkeerde naar Vlissingen voer het te dicht langs de kust en botste het tegen het havenhoofd. Honderden stadsbewoners zagen het vlaggenschip zinken.

De Walcheren telde maximaal een bemanning van 380 koppen. Van hen kwamen er 24 om toen het zonk. Het wrak werd later opgeblazen met buskruit omdat het de vaarroute naar de haven belemmerde. Ook heeft de sterke stroming veel materiaal weggespoeld.

De provincie Zeeland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hadden om het onderzoek gevraagd.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel