Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Missie Afghanistan: liever niet alleen militairen

Home

Redactie

Minister Hennis-Plasschaert bezoekt de Nederlandse troepen in Afghanistan © ANP Communique

Moet Nederland meedoen aan een nieuwe missie naar Afghanistan? En wát moet Nederland dan gaan doen? Achter de schermen wordt druk onderhandeld over het opstarten van een nieuwe missie naar het land. Dat zou de opvolger moeten worden van de huidige missie Isaf.

De missie is nodig om te voorkomen dat het land, net als Irak, ten prooi valt aan extremisten. Nederland overweegt om honderd man te sturen om het Afghaanse leger en de Afghaanse politie te trainen, zo meldde de Volkskrant vanochtend.

Maar de precieze invulling hang ook af van de ruimte die de missie gaat krijgen van de nieuwe Afghaanse president, die later dit jaar pas aantreedt, vertelt Han Koch, redacteur defensie van Trouw. "Karzai had altijd ruzie met de Amerikanen over het rechtsbereik van die missie: als een Isaf-militair een verkeersovertreding maakt, valt dat dan onder het Afghaanse recht? Voor de Amerikanen was dat onaanvaardbaar. Maar de twee kandidaten die nog in de race zijn als opvolger van Karzai hebben kennelijk toch nog behoefte aan ondersteuning van de Amerikanen."

Ook de missie naar Kunduz was een trainingsmissie. En die gold toch niet als een onverdeeld succes? "Je kunt erover twisten of het trainen van Afghaanse politiemensen nuttig was. Het was in ieder geval behoorlijk duur. Voorlopig ligt de focus weer behoorlijk op het militaire aspect. Maar je zou je ook kunnen richten op een ander soort trainingen: het optuigen van ministeries en het ondersteunen van rechtbanken. Nederland is altijd groot voorstander geweest van zo'n brede aanpak: niet alleen militaire steun maar hulp bij het opbouwen van de staat. Misschien is het wel nuttig om na te denken hoe je de instituties kunt verstevigen."

Lees morgen in Trouw meer over de voorgenomen missie

Deel dit artikel