Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miss Nederland negeert oproep tot boycot Miss Worldverkiezing

Home

Tom van der Beek

De nieuwe Miss Nederland, Elise Boulogne (20 jaar), legt de oproep tot boycot van de Miss World verkiezingen in Nigeria naast zich neer. Vijf vrouwelijke europarlementariërs deden die oproep.

Reden: de veroordeling van de Nigeriaanse Amina Lawal tot openbare steniging omdat zij een buitenechtelijk kind kreeg. 'Overspel' oordeelt de islamitische wetgeving in het noorden van Nigeria dan. ,,Alle reden om een duidelijk signaal af te geven'', vindt europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Volgens haar is een boycot de beste optie. Miss België, Ann van Elsen, keerde zich als eerste tegen de vrouwonvriendelijke wetgeving, door zich af te melden voor de verkiezing in december. De missen van Denemarken, Frankrijk en Spanje volgden. ,,Een sneeuwbaleffect bleef helaas uit'', zegt Buitenweg.

,,Ik heb enorm getwijfeld of ik wel zou gaan'', zegt Elise Boulogne. ,,Toen ik erachter kwam dat van de 90 deelnemers een klein aantal niet ging, was het duidelijk.'' Wel heeft ze 'een dubbel gevoel'. ,,Het is uniek om de hele show mee te maken, maar ook raar dat in hetzelfde land vrouwen zo slecht behandeld worden. Ik weet niet of wij dit kunnen voorkomen. Maar we moeten ons er daar wel tegen afzetten.'' Voorzitter van de Miss Nederland verkiezing, Hans Konings noemt een boycot 'absolute onzin'. ,,Dan geef je de mensen in het noorden juist hun zin.

Zij houden een in hun ogen 'verderfelijk' evenement tegen en gaan gewoon door met hun belachelijke wetgeving.'' De missen moeten volgens Konings gebruikmaken van de media-aandacht in Nigeria. ,,Zonder die aandacht was de tot steniging veroordeelde Lawal niet in het nieuws gekomen.'' Het heeft veel meer nut om 'collectief een krachtig signaal af te geven tegen de bekrompen rechtspraak'. Konings is in gesprek met Amnesty International hoe de boodschap het beste naar buiten kan worden gebracht.

Deel dit artikel