Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miss met tintje geen primeur

Home

Mooi heeft de 24-jarige Raja Moussaoui, een Roermondse van Marokkaanse komaf, zichzelf nooit gevonden, vertrouwde ze Trouw in februari toe. Toen ze nog op school zat, was ze een bolleboos met bril, vlechtjes en puistjes; het lelijke eendje van de klas. Maar die ongemakken behoren inmiddels tot een ver en donker verleden. Raja, accountmanager bij een grote bank, werd begin dit jaar miss Limburg en mag zich sinds vrijdag zelfs de schoonste van het land noemen.

Nu ze miss Nederland is, staat de telefoon bij Raja niet stil. Ook media die zich normaliter niet bijzonder interesseren voor de uitslag van een missverkiezing melden zich. Allemaal willen ze weten of Raja's overwinning een staaltje van positieve discriminatie is.

,,Schande'', vindt Hans Konings, organisator van de verkiezing. ,,Juist de pers die altijd zo fel gekant is tegen discriminatie-achtige zaken suggereert dat Raja heeft gewonnen vanwege haar Marokkaanse achtergrond. Alle aandacht is wel begrijpelijk. Een 'Anneke de Vries uit Appelscha' is nou eenmaal minder interessant. Maar Raja was gewoon de beste, daarom is het jammer dat ze nu aan het twijfelen wordt gebracht.''

Een Nederlandse miss met een tintje is bovendien niks nieuws onder de zon, meldt Konings. In 1996 sleepte Petra Hoost, die van Surinaamse komaf is, de titel in de wacht. En het jaar daarop werd Sonja Silva, dochter van een Kaapverdische vader, uitgeroepen tot winnares. ,,De afgelopen tien jaar werd slechts drie keer een blondine uitverkoren tot miss Nederland'', zegt Hans Konings. ,,Maar nu het om een Marokkaanse achtergrond gaat, doen journalisten vreemd genoeg opeens alsof er sprake is van een primeur.''

Deel dit artikel