Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miskoop van Ajax is voor Mallorca top-aankoop

Home

Rob Pietersen

Real Mallorca is in de derde ronde van de Uefa Cup de tiende Spaanse tegenstander van Ajax. Alleen in 1967, na twee confrontaties tegen Real Madrid, werd Ajax door een Spaanse opponent uitgeschakeld.

Maar, weet Jan Wouters, het Spaanse voetbal is sterker dan ooit. Er zijn nog zeven ploegen uit de Primera Division in de Europese competities actief. ,,Mallorca is een verschrikkelijk lastige tegenstander. De ploeg krijgt weinig doelpunten tegen. Het zal moeilijk zijn in de Arena al afstand te nemen'', sprak Wouters.

Het gaat allemaal nog wat moeizaam bij de Amsterdammers. Maar ondanks dat, ondanks een lijst blessures ook, voert Ajax in eigen land de ranglijst aan. En dat geeft blijkbaar genoeg vertrouwen. Wouters: ,,Wij zijn klaar voor deze zware wedstrijd. Mijn spelers moeten voorzichtig zijn bij de passing in de opbouw. Daar zijn ze nog wel eens slordig in. En dat zou Mallorca dat messcherp countert, in de kaart spelen.''

De counterspitsen van Mallorca heten Diego Tristan en Biagini. Laatstgenoemde is een Argentijn. In de selectie heeft Biagini vier landgenoten. De bekendste van hen is Ivan Cesar Gabrich (27).

In september 1996 werd hij gepresenteerd als Ivan de Verschrikkelijke. Hij zou de verdedigers in de eredivisie schrik aanjagen, dacht Louis van Gaal. Later bleek zijn bijnaam op andere kwaliteiten te slaan. Gabrich was een boom van een vent, maar verschrikkelijk houterig. Had een verschrikkelijk slechte techniek, leek te schrikken van elke bal.

Ajax betaalde negen miljoen gulden voor een clown op voetbalschoenen. Van Gaal bekende alleen videobeelden uit Argentinië te hebben gezien. Die waren blijkbaar kunstig gemonteerd. ,,Met Gabrich hebben we er een ijzersterke spits bij. Iemand die niet om de haverklap op de grond ligt, maar wel wat beuken kan verdragen'', sprak de voormalige Ajax-trainer destijds.

Na één training in Amsterdam was de stemming al heel anders. Ronald de Boer schudde het hoofd: ,,Die man kan echt helemaal niets. Wat een gebrekkige tactiek. Ongelooflijk.''

Gabrich maakte op 6 september zijn debuut in de Nederlandse competitie. Tegen NEC. De 'top-aankoop' van Ajax leek toch verdacht veel op een stuntelende slungel, vond ook NEC-verdediger Cees Lok. ,,Voor een spits die niet tegen de grond te werken is, lag Gabrich vandaag toch wat veel plat'', zei hij.

Gabrich stond bij Ajax één keer in de basis, was negen keer invaller. De miskoop van het jaar speelde slechts 340 minuten, waarin hij nooit scoorde. Ajax verkocht hem aan Merida.

Met Merida degradeerde de Argentijn, een seizoen later met Extremadura ook. Real Mallorca gaf hem afgelopen zomer de derde kans in de Primera Division. Blijkbaar circuleert er in Spanje nog steeds een mooie tape van hem. Een heel oude tape. Want in drie seizoenen Europees topvoetbal maakte de lange en zware spits slechts drie doelpunten.

Na twaalf competitieduels bezet de nummer drie van vorig seizoen nu de zevende plaats. Gabrich heeft pas 57 minuten meegedaan. Trainer Fernando Vazquez ziet het niet zo in hem zitten. De Argentijn hoefde deze week ook niet mee naar Amsterdam te reizen. ,,Maar Gabrich is desondanks een goede speler'', zegt Vazquez. Dat lijkt een grap. Maar nee, de trainer is bloedserieus: ,,Gabrich heeft bij Ajax onder contract gestaan. Dat zegt toch genoeg?'' Zoveel respect is er in Spanje voor Ajax. Een Amsterdamse miskoop is voor Mallorca een top-aankoop.

Gabrich werd in Argentinië één keer geselecteerd voor de nationale ploeg. De interland tegen El Salvador werd afgelast. Dat past in zijn merkwaardige loopbaan, vol wissels, missers, degradaties.

Nieuw hoofdstuk, over twee weken op Mallorca. De spits die niet om kon vallen, struikelt in het strafschopgebied van Ajax over zijn eigen benen. Strafschop. Gabrich schiet zelf vanaf elf meter raak. Er zal in Amsterdam nooit meer om 'm worden gelachen.

Deel dit artikel