Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ministers Financiën morgen bijeen om Griekenland

Home

ANP/Redactie

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurolanden. © REUTERS
Update

De ministers van financiën van de zeventien landen in de eurozone komen morgen bijeen voor een overleg over de tweede noodlening aan Griekenland. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de ministers van financiën van de eurozone, vandaag gezegd.

Juncker heeft de ministers voor overleg bijeen geroepen hoewel de Griekse coalitieregering nog geen overeenstemming heeft bereikt over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Die zijn vereist voor een tweede noodlening aan Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Niet alleen de noodlening staat op de agenda, ook wordt overlegd over een overeenkomst met private kredietverleners over het afwaarderen van de Griekse schuldenlast.
 
Noodzakelijke bezuinigingen
Leiders van de Griekse coalitiepartijen zijn vandaag na een vertraging van enkele uren met elkaar in overleg getreden over de noodzakelijke bezuinigingen. De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds eisen loons- en pensioensverlagingen in de private sector, massaontslagen in de publieke sector en bezuinigingen op defensie. Alleen dan komt het land in aanmerking voor een nieuwe noodlening.

De gesprekken tussen de coalitiepartijen zijn de afgelopen week herhaaldelijk uitgesteld, om tijd vrij te maken voor onderhandelingen met de trojka.

Grote onwil
De onwil in Athene om te bezuinigen is groot. Politieke partijen lijken niet alleen het landsbelang voor ogen te hebben, maar maken ook electorale afwegingen. In april worden verkiezingen gehouden, maar coalitie- en oppositiepartijen steggelen over het al dan niet verzetten van de stembusgang. Bovendien speelt mee dat de partijen onderling verdeeld zijn over de vraag waar het zwaartepunt van de nieuwe bezuinigingen moet komen te liggen.

Toch heeft de Griekse regering nauwelijks nog bewegingsruimte. In maart moet Griekenland 14,5 miljard euro aan aflopende obligaties terugbetalen. Zonder de nieuwe noodlening kan het land niet aan deze verplichtingen voldoen en is een bankroet onafwendbaar. Dat betekent tegelijk een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Geen geduld meer
Buiten Griekenland begint het geduld met Athene op te raken. De Grieken moeten volgens een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel snel weer op het juiste pad geraken. 'Dit is niet een kwestie waar je veel tijd voor kan uittrekken om tot een oplossing te komen', aldus haar woordvoerder. 'Het is van belang dat de onderhandelingen nu worden afgerond.' Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie