Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ministerraad stemt in met afschaffen numerus fixus voor studie

Home

Redactie

Studenten. © ANP

Loten voor opleidingen met een numerus fixus zal, als het aan het kabinet ligt, binnenkort verleden tijd zijn. Dat staat in een wetsvoorstel, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Voor opleidingen met een numerus fixus wordt via loting bepaald of een student toegelaten wordt tot de opleiding. De numerus fixus is ingesteld om één van drie redenen: Er willen zich meer studenten voor de opleiding aanmelden dan de universiteit aan kan, de verwachting is dat er in de toekomst te weinig werk is voor de afgestudeerde studenten of de opleiding is te duur om aan een groter aantal studenten aan te bieden.

Opleidingen mogen voor bepaalde opleidingen studenten gaan selecteren, zoals voor een excellentietraject. Daar mag dan ook een hoger collegegeld voor gevraagd worden.

Ook vindt het kabinet dat studenten beter moeten weten wat een opleiding inhoudt. Daar moeten bijvoorbeeld studiekeuzegesprekken bij gaan helpen. Ook moeten de namen van opleidingen transparanter worden.

Het voorstel moet nog worden ingediend bij de Tweede Kamer.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie