Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ministerie: Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven

Home

Redactie

Op 6 september was er een demonstratie in Den Haag tegen de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick. © Werry Crone
update

De Armeense kinderen Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven. Dat heeft het ministerie van justitie en veiligheid in een verklaring bekendgemaakt.

Staatssecretaris Mark Harbers van justitie en veiligheid heeft besloten dat de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland mogen blijven. Wekenlang weerstond hij de druk om tot deze beslissing te komen, maar op het laatste moment maakt hij toch gebruik van zijn bevoegdheid om de twee in Nederland te houden.

Lees verder na de advertentie

Harbers schrijft in een verklaring dat ‘actuele ontwikkelingen’ tot zijn besluit hebben geleid. Volgens de staatssecretaris was hun ‘veiligheid en het welzijn’ in het geding. 

'In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd', aldus het ministerie in een verklaring.

'Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.'

Formeel is het allemaal volgens de regels gegaan, maar daarmee was het niet een rechtvaardig besluit

Margrite Kalverboer

Lili en Howick zouden vandaag worden uitgezet maar liepen vannacht weg van het adres, bij hun grootouders, waar zij verbleven en waren sindsdien spoorloos. De politie ging naar de twee kinderen op zoek en riep daarbij de hulp in van burgers.

Rond half zes zaterdagmiddag meldde de advocaat van de kinderen Flip Schüller, dat de kinderen weer terecht zijn. Waar ze zijn aangetroffen kon hij niet zeggen.

Kinderombudsman

Margrite Kalverboer, de kinderombudsman, reageert verheugd op het nieuws dat Lili en Howick toch in Nederland mogen blijven. “Ongelooflijk blij voor de kinderen zelf en voor het feit dat kinderrechten er toch toe doen.” 

De werking van het vreemdelingenrecht was in deze zaak niet goed uit te leggen, vindt ze. “Formeel is het allemaal volgens de regels gegaan, maar daarmee was het niet een rechtvaardig besluit. Alsof je zegt: operatie geslaagd, patiënt overleden.” Het belang van het kind, de ontwikkeling van kinderen heeft volgens haar onvoldoende betekenis in het vreemdelingenrecht. “Maar juist daarvoor bestaat de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris: die mag afwijken van de regels.” Kalverboer heeft ‘bijzonder veel waardering’ voor de ommekeer van Mark Harbers van justitie en veiligheid. “Ik snap heel goed dat hij in een moeilijke positie zat.”

Er zijn afgelopen jaren meer kinderen uitgezet naar Armenië, die ook geworteld waren in Nederland, en evenmin een voet in Armenië hadden gezet, maar volgens Kalverboer is het wezenlijke verschil in de zaak van Howick en Lili dat hun moeder niet voor hen kan zorgen.” Kalverboer is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht, ze schreef diverse rapporten over asielkinderen en is goed op de hoogte van de situatie van Howick en Lili. “Ik wil geen persoonlijke dingen vertellen, maar neem van mij aan dat ze niet op korte termijn bij hun moeder terecht kunnen en misschien ook niet op lange termijn. Daarmee vervalt de grond om ze terug te sturen.”

De politie ging naar hen op zoek en zei bezorgd te zijn over de veiligheid en het welzijn van de kinderen van twaalf en dertien

Alle media-aandacht en publieke ophef hebben de zaak wellicht uiteindelijk geholpen, maar de kinderen geen goed gedaan, zegt de kinderombudsman. “Zelf zat ik gisteravond ook gespannen op de bank. Eerst zou de uitspraak van de rechtbank om negen uur bekend zijn, maar het werd steeds later. Stel dat je 12 of 13 jaar bent en je zit te wachten of je wel of niet de volgende ochtend op het vliegtuig wordt gezet.”

De kinderen hebben volgens haar hoe dan ook veel last van ‘alle mensen en bewegingen om hen heen’, hoe goed bedoeld ook. “Als tiener wil je zijn zoals ieder ander op die leeftijd, je wilt niet dat iedereen een mening over je heeft.”

Weggelopen

Vanochtend bleek dat de twee kinderen afgelopen nacht waren weggelopen bij hun pleeggezin, enkele uren voordat zij op het vliegtuig zouden worden gezet naar Armenië. De politie ging naar hen op zoek en riep daarbij de hulp in van burgers. De politie gaf aan bezorgd te zijn over de veiligheid en het welzijn van de kinderen van twaalf en dertien.

Gisteren spande hun advocaat nog een laatste zaak aan bij de voorzieningenrechter in Amsterdam, omdat het niet goed zou gaan met de moeder van Lili en Howick. Zij zou moeten worden opgenomen in een kliniek en zou daarom niet voor haar kinderen kunnen zorgen. De vrouw is vorig jaar al uitgezet naar Armenië. De rechter gaf echter aan dat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld.

Lees ook:

Ook het laatste beroep van Lili en Howick is afgewezen

De rechtbank in Amsterdam heeft een ultieme poging van de advocaat van de Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) om hun uitzetting te voorkomen afgewezen. 

Deel dit artikel

Formeel is het allemaal volgens de regels gegaan, maar daarmee was het niet een rechtvaardig besluit

Margrite Kalverboer

De politie ging naar hen op zoek en zei bezorgd te zijn over de veiligheid en het welzijn van de kinderen van twaalf en dertien