Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minister wil meer gemeenten met 'roze' beleid

Home

Redactie

Minister Marja Bijsterveldt van Onderwijs. © ANP

Gemeenten moeten actief aan de slag om de veiligheid en weerbaarheid van homoseksuelen te verbeteren. Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs stimuleert gemeenten om een 'roze' beleid in te voeren.

Met 18 zogenoemde koplopergemeenten ondertekent de minister vandaag in Amsterdam een verklaring waarin de deelnemende gemeenten toezeggen de komende jaren meer aandacht te besteden aan de positie van homoseksuelen in de gemeenschap.

Van Bijsterveldt hoopt dat het aantal (grote) gemeenten dat een dergelijke roze beleid invoert, op termijn oploopt tot vijftig.

Concrete plannen
De 18 koplopergemeenten moeten voor 1 november met concrete plannen komen om de sociale acceptatie van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te vergroten.

Voor de grootste gemeenten is daarvoor jaarlijks 50.000 euro beschikbaar, voor de kleine gaat het om 20.000 euro de komende drie jaar.

Alhoewel de sociale acceptatie van homoseksuelen de laatste jaren is toegenomen voelen veel homoseksuelen en transgenders zich nog steeds onveilig en krijgen ze regelmatig te maken met geweld, schrijft het ministerie op haar website.

Het kabinet wil 'de weerbaarheid van jongeren vergroten en de sociale acceptatie van homoseksualiteit in kringen waar dat moeilijk ligt, bevorderen'.

Voorlichting op scholen
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks, diversiteit) stelde vorige maand in haar nieuwe notitie 'Burgerschap en Diversiteit, Geen burgerschap zonder hoffelijkheid' voor om voorlichting over homoseksualiteit verplicht te stellen op scholen in Nederland.

Volgens wethouder Van Es kweken scholen begrip bij de scholieren door het bieden van kennis over mensen die in de ogen van die leerlingen 'anders zijn', waardoor verruwing kan worden bestreden.

Motie
Het COC, de Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit, stuurde eerder een voorstel naar het ministerie van onderwijs dat les over homoseksualiteit in het curriculum verplicht moet worden gesteld, maar kreeg geen gehoor.

Bij D66 is ergernis over de weigering van de minister om voorlichting over (homo)seksualiteit voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs te verplichten. De Kamer heeft daar eerder een motie over aangenomen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag met Van Bijsterveldt over het emancipatiebeleid.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie