Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minister wil de zorg interessanter maken voor private investeerder

Home

ANP/Redactie

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers. © ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil het voor investeringsbedrijven en pensioenfondsen aantrekkelijker maken om geld te investeren in ziekenhuizen. Ze wil zo zonder dat het de premie- en belastingbetaler geld kost, de kwaliteit en dienstverlening in de zorg vergroten.

Een ander voordeel dat de minister ziet, is dat ziekenhuizen hierdoor minder afhankelijk worden van banken, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat Schippers donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Volgens de bewindsvrouw heeft zowel de investeerder als de patiënt belang bij een goed functionerende zorginstelling. Zeker als die uitblinkt en meer patiënten trekt en betere zorg tegen een lagere prijs kan bieden.

Met haar voorstel wil Schippers de zorg interessanter maken voor private investeerders als pensioenfondsen. Die ziet ze nu wel investeren in andere economische sectoren, maar niet in de zorg. Ze komt wel met strakke voorwaarden, want in de medisch-specialistische zorg is nu de intentie van winst maken verboden.

Zo mag er de eerste drie jaar na het begin van de investering geen winst worden uitgekeerd. Winstuitkering wordt alleen toestaan na een kwaliteitstoets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als de financiële reserves voldoende zijn.

Eeke van der Veen (PvdA) wil geen winstuitkering in de zorg. Hij vindt dat Schippers met haar volgens hem ,,volstrekt overbodige'' plan de kat op het spek bindt. ,,De zorg is geen markt. Ziekenhuiszorg wordt betaald met premiegeld, de overheid is dus verantwoordelijk voor kwalitatief goede en betaalbare zorg.''

En: ,,Als dit de oplossing is die dit kabinet kiest om de stijgende zorgkosten op te vangen, getuigt dat van weinig interesse in de gevolgen voor de patiënt. Het kan niet zo zijn dat aandeelhouders straks zullen bepalen welke vormen van zorg een ziekenhuis gaat bieden.'' Ziekenhuizen moeten zich richten op het beter maken van patiënten en niet op het tevreden houden van aandeelhouders, vindt Van der Veen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie