Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minder kinderen met obesitas in New York

Home

Maartje van Hoek

Een meisje en haar moeder in Illinois © AFP

"Verschrikkelijk, afschuwelijk en onsmakelijk." Zo omschrijft middelbare-schooldirecteur Caterina Stanczuk het eten in de kantine van haar school. Het New Yorkse ministerie van onderwijs is verantwoordelijk voor het vette voedsel.

Stanczuk staat aan het hoofd van de Automotive High School in Brooklyn. Dat is een school die de leerlingen naast de reguliere vakken een opleiding biedt tot automonteur. De leerlingen, bijna allemaal jongens, zijn New Yorkse binken van 13 tot 18 jaar die met hun lange ledematen en baseballpetjes op de bankjes voor de school hangen. "Deze jongens", zegt Stanczuk, "moeten goed eten."

Gebakken aardappelen, wit brood en worstjes staan op het menu. Allerminst gezond, vindt Stanczuk. De directeur vult het voedsel dat de school van de stad krijgt aan met gezond voedsel als fruit en mueslirepen. Dat bekostigt ze van het schoolbudget.

Dankzij de inzet van schooldirecteuren als Stanczuk daalt het aantal kinderen in New York met ernstig overgewicht voor het eerst in tientallen jaren. Tussen 2007 en 2011 met ruim 5 procent. Ook in Los Angeles en Philadelphia zijn er voor het eerst minder kinderen met obesitas. De drie grote steden lieten een kleine afname zien van elk een paar procent.

Bevroren
Overgewicht is een groot probleem in de Verenigde Staten. In 2010 kampte 17 procent van de Amerikaanse kinderen met ernstig overgewicht, tegenover bijna 36 procent van de volwassenen. Daarmee is Amerika het land met het hoogste percentage inwoners met te veel vetreserve ter wereld.

Jubelend waren de krantenkoppen vorige week in de Amerikaanse media: na dertig jaar van Amerikaanse vetzucht nu eindelijk eens goed nieuws, weliswaar alleen onder jongeren. Schooldirecteur Stanczuk vindt dat er te vroeg gejuicht wordt. Het eten op haar school wordt bevroren geleverd. "Het kantinepersoneel bakt het een beetje op, maar soms is de helft van het eten diep van binnen nog bevroren. Dat kan veel beter."

Daarom liggen er nu bananen en appels. Voor de ingang van het gebouw hebben leerlingen een groentetuin gebouwd. "Veel leerlingen hadden nog nooit van kool of broccoli gehoord", vertelt Stanczuk. De geoogste groenten mogen de leerlingen mee naar huis nemen.

Snacks
School is slechts een deel van het obesitasprobleem in de VS. Uit onderzoek van de Temple University uit Philadelphia blijkt dat kinderen na schooltijd gemiddeld voor 350 calorieën aan snacks kopen. De eigenaar van McCarren Deli & Grill, gevestigd achter de High School in Brooklyn, zegt tijdens de lunchpauze van de school dat zestig procent van zijn klanten bestaat uit de jongens van de autoschool. Wat ze kopen? "Vooral chips en chocola en blikjes fris." Coca Cola, dr. Pepper en Pepsi vliegen over de toonbank. Net als de grote zakken chips van Lays.

De chipszakken waarop staat dat de aardappels in plantaardige olie zijn gebakken en dus minder vet bevatten, blijven deze lunchpauze onaangeroerd in de schappen van de winkel liggen.

Lees verder na de advertentie

De missie van Michelle
De first lady van de Verenigde Staten Michelle Obama begon drie jaar geleden met een campagne tegen kinderobesitas in de VS. Haar beweging heet Let's Move. Obama bezoekt, vaak in gymkleding, achterstandsscholen om te vertellen dat bewegen beter is dan televisiekijken. Vooral de kinderen uit armere Amerikaanse gezinnen kampen met overgewicht.

Bij 20 procent van hen is sprake van obesitas, tegenover 12 procent van de kinderen uit gezinnen met midden- of hogere inkomens. Bij meisjes speelt ras ook een rol. Van de Afro-Amerikaanse meisjes heeft 25 procent ernstig overgewicht, tegenover 15 procent van blanke Amerikaanse meisjes.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie