Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minder hoofdpijn door dieet zonder koffie, suiker en kaas

Home

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Een dieet zonder koffie, thee, suiker, chocola, zoete melkproducten, kaas, varkensvlees, pinda's, overmatig zout en rode wijn leidt tot aanzienlijk minder spanningshoofdpijn.

Dat blijkt uit een proefschrift, waarop de arts Eveline Lugard volgende week promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zo'n 30 procent van de bevolking heeft tussen één en vijftien hoofdpijndagen per maand. Ongeveer drie procent heeft eens per maand een migraine-aanval. Tegen spanningshoofdpijn valt met medicijnen weinig te doen. Tegen migraine bestaat wel iets dat het echter niet kan voorkomen.

Lugard heeft een praktijk voor natuurgeneeswijze. Zij schreef hoofdpijn- en migraine-patiënten een dieet volgens de Zwitserse arts Bircher Benner voor. Daarmee bleken patiënten na acht weken minder hoofdpijn te hebben. Na 20 weken was het aantal uren spanningshoofdpijn en het aantal pijnstillers afgenomen tot de helft. In de controlegroep, die een placebo-dieet nam, was de pijn niet afgenomen.

Deel dit artikel