Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Minder dan helft vluchtelingen heeft betaalde baan

Home

Redactie

Vluchtelingen in een opvangcentrum. © ANP

Minder dan de helft van de vluchtelingen (46 procent) heeft een betaalde baan. Dat blijkt uit de IntegratieBarometer 2014 van VluchtelingenWerk.

'De economische integratie van vluchtelingen stagneert. En het strenge overheidsbeleid maakt het hen nog moeilijker', schrijft de organisatie. 'Er is geen specifiek beleid meer om vluchtelingen te ondersteunen bij het vinden van werk. Gemeenten moeten inburgering en het vinden van werk beter op elkaar laten aansluiten en vluchtelingen de kans geven om een opleiding te volgen. Ook moeten gemeenten stages en werkervaringsplaatsen bieden.'

Vergeleken met het vorige onderzoek in 2012 hebben wel meer vluchtelingen werk (toen was dat 37 procent), maar de toename wordt vooral veroorzaakt door mensen die werk hebben van minder dan 12 uur per week. Daardoor blijven zij afhankelijk van een uitkering, aldus VluchtelingenWerk.

Lees verder na de advertentie

Strenge eisen

Vluchtelingen willen wel integreren, maar de overheid maakt het ze erg moeilijk, concludeert de organisatie. 'Strenge eisen en gebrek aan ondersteuning veroorzaken (verblijfs)onzekerheid en staan daarmee een goed integratieproces in de weg.'

Het onderzoek wordt vandaag aangeboden aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Vorige week bracht VluchtelingenWerk een rapport uit waarin staat dat het voor 21.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning vrijwel onmogelijk is om Nederlander te worden. Dankzij het generaal pardon uit 2007 mogen zij in Nederland blijven, maar zij beschikken niet over een paspoort en geboorte-akte uit hun land van herkomst die nodig zijn om een Nederlands paspoort te krijgen. Volgens Teeven gaat het om minder dan 1000 mensen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie