Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miljoenenschat aan schilderijen teruggevonden

Home

Een Italiaanse agent (links) en zijn Roemeense collega tijdens de persconferentie in het Nationaal Historisch Museum in Boekarest. © epa

De politie in Roemenië heeft in een flat in de stad Sibiu een ware kunstschat ontdekt. Het gaat om 22 schilderijen die al ruim 10 jaar geleden gestolen waren uit particuliere kapellen in Italië. Het gaat om een verzameling kunstwerken uit de renaissance met volgens de politie een waarde van zeker 400 miljoen euro.

Deskundigen zeggen dat de olieverfschilderijen nog veel meer waard zijn. De oudste werken zijn afkomstig van voor de 15de eeuw.

De Roemeense politie kwam de collectie per toeval op het spoor na een huiszoeking in de flat, omdat de bewoner werd verdacht van diefstal van iconen uit Roemeense kerken. De agenten troffen in het huis schilderijen aan en maakten daar internationaal melding van. Daarop kwam de Italiaanse politie in actie, die afreisde naar Roemenië.

De verdachte werkt grotendeels in Italië als meubelrestaurateur. Volgens de onderzoekers heeft hij zijn contacten binnen de kunstwereld gebruikt om de schilderijen te kunnen verduisteren.

De politie vermoedt dat hij in opdracht de schilderijen heeft gestolen of laten stelen, omdat ze opvallend vaak Fransiscus van Assisi als thema hebben. De Italiaanse politie zal de kunstwerken op korte termijn terugbrengen naar Italië. De doeken verkeren in perfecte staat; enkele zijn de afgelopen jaren zelfs deskundig gerestaureerd.

Deel dit artikel