Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miljoenenschade door rellen Noord-Frankrijk

Home

Kleis Jager

Buurtbewoners bekijken een lagere school met brandschade. Verder werd een sportcentrum compleet verwoest en raakten 16 agenten gewond bij de rellen. © AFP

In Amiens-Noord is het vaker onrustig. Maar op de explosie van geweld van maandagnacht had niemand gerekend. Op de stoep voor een volledig uitgebrande sporthal bespreken Patrick (38) en Jean (73) de gebeurtenissen van de avond ervoor. Jean heeft er niet van kunnen slapen, zegt hij. Zeker drie uur leverden Franse ME'ers slag met zo'n honderd jongens. Een ware stadsguerrilla. "Die jongens gebruikten echte kogels!", roept hij verbijsterd uit. Zestien ME'ers raakten gewond.

Patrick wijst op een cirkel van gesmolten asfalt en rubber: hier brandde een van de tientallen auto's uit. Sommige bestuurders zijn tot stoppen gedwongen en uit hun wagen gesleurd, dat is ongekend. Behalve de sporthal - drie jaar geleden geopend - brandde ook een kleuterschool helemaal uit. De totale schade loopt in de miljoenen euro's.

Bekogeld met stenen
De vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren, leidt tot een klein debat op de stoep die uitkijkt op het epicentrum van de gewelddadigheden, de Rue du Docteur Fafet. Buschauffeurs rijden 's avonds liever aan de halte voorbij omdat er altijd een kans is dat je wordt bekogeld met stenen. "Er is hier enorm veel werkloosheid, die jongens vervelen zich", denkt Patrick, die werkt voor het openbaarvervoerbedrijf van Amiens. Jean schudt zijn hoofd. "Dat verklaart niet alles. Er is heus wel werk. Maar dat is werk waar ze geen zin in hebben. Ze willen wel geld maar er zo weinig mogelijk voor doen, dát is het gewoon."

Patrick, van Antilliaanse afkomst, sluit zich bij nader inzien aan bij Jean. "Dat is waar, er zijn er veel hier die niets willen. Ze gaan veel te vroeg van school en hun ouders letten niet op. Jongetjes van tien, twaalf jaar die om middernacht nog op straat lopen, dat kan toch niet?"

De 'Sarkozy van links'
Iets verderop heeft zich een grote menigte gevormd voor de dépendance van het stadhuis. De minister van binnenlandse zaken, socialist Manuel Valls, komt op bezoek bij burgemeester Gilles Demailly. Valls, die om zijn strenge opvattingen over veiligheidsproblemen wel de 'Sarkozy van links' wordt genoemd, is niet populair hier. Hij heeft eerder gezegd dat wie een excuus zoekt voor ontoelaatbaar gedrag bij hem aan het verkeerde adres is.

Ook is hier bekend dat Valls Amiens-Noord, waar een meerderheid van de bevolking van Noord- en West-Afrikaanse origine is, onlangs uitriep tot 'prioriteitszone', dat met extra politie meer aandacht krijgt. Hij wordt deze dinsdag uitgejouwd, er is duw- en trekwerk met de ordedienst. "Wanneer krijgen wij onze rechten terug?" krijgt hij naar zijn hoofd geslingerd. Valls gaat er niet op in en verdwijnt naar binnen.

Nu wacht iedereen om de minister warm uit te luiden. Er hangt een opgewonden stemming, er is iets te doen in Amiens-Noord. Jongens op scooters imponeren elkaar met wheelies.

Altijd spanning
"Het is hier net de Bronx", glimlacht Mehdi El Ouazizi (23) van de apotheek in het winkelcentrum tegenover het stadhuis. "Maar het is waar: er is altijd spanning, klanten ontploffen bij het minste of geringste. Het moet zoals zij in hun hoofd hebben, anders zwaait er wat. Het winkelcentrum is voetgangersgebied, maar wordt gebruikt als racebaan voor scooters. Niet normaal."

Het gesprek gaat over de schimmige aanleiding van de rellen. Ze begonnen zondag, toen de politie iemand aanhield die gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Een familie die net terugkwam van een begrafenis bemoeide zich ermee en toen liep het uit de hand. "Ze hebben geen enkel respect, zelfs niet voor een dode!" roept iemand.

Salima (40), moeder van vier kinderen, denk er het hare van: "Kijk nou wat er is gebeurd, een school afgebrand, een sporthal, er zijn gewonden. Wat doet de aanleiding er dan toe? Ze hebben altijd wel wat te zeuren. Het is gewoon tuig, meneer."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie