Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Miljoenenboete voor Penn State om kindermisbruik

home

Redactie

Studenten aan Penn State University vernemen via tv van het vonnis. © reuters

De Amerikaanse universiteit Penn State heeft gisteren een boete van 60 miljoen dollar opgelegd gekregen wegens het kindermisbruikschandaal rondom zijn American football-team. Daarnaast worden alle overwinningen van het team tussen 1998 en 2011 ongeldig verklaard en mag het vier jaar lang niet deelnemen aan de competitie.

Volgens betrokkenen had alleen de gedwongen opheffing van het American football-programma de universiteit zwaarder kunnen treffen. Het besluit volgt op de veroordeling van voormalig assistent-coach Jerry Sandusky, die in juni schuldig werd bevonden aan jarenlang seksueel misbruik van een aantal jongens die aan het footballprogramma van de universiteit waren toevertrouwd.

Stelselmatig verzwegen
De straf is opgelegd door de National Collegiate Athletic Association (NCAA), de koepelorganisatie voor de universitaire sportwereld. Volgens een rapport opgesteld door voormalig FBI-directeur Louis Freeh hebben de legendarische coach Joe Paterno, die eerder dit jaar aan kanker overleed, en drie andere leidinggevenden binnen de universiteit verdenkingen van kindermisbruik door Sandusky stelselmatig verzwegen.

De boete van 60 miljoen dollar staat ongeveer gelijk aan de jaarlijkse inkomsten van het footballprogramma van de universiteit, aldus de NCAA. Het geld moet worden overgemaakt aan externe instanties die strijden tegen kindermisbruik of slachtoffers bijstaan. Het mag niet worden besteed aan dergelijke initiatieven binnen de universiteit.

Heldendom
Penn State wordt verweten 'heldendom en het winnen ten koste van alles' structureel belangrijker te vinden dan integriteit, eerlijkheid en verantwoordelijkheidsbesef. 'Football zal nooit meer boven het onderwijzen, verzorgen en beschermen van jonge mensen worden gesteld', zei Mark Emmert, de president van de NCAA.

Penn State heeft aangegeven de straf te accepteren.

Lees verder na de advertentie
© afp
© reuters
© getty
© AP

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.