Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miljoen Turken protesteren tegen mislukte couppoging

Home

© EPA

Meer dan een miljoen Turken verzamelden zich zondag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul om hun verontwaardiging over de mislukte couppoging te onderstrepen. Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken 'een godsgeschenk' werd genoemd.

Volgens sommige bezoekers overstijgt de manifestatie de politiek. "Dit gaat om onze vrijheid of de dood", zei een betoger met een grote Turkse vlag om zijn schouders en een bijpassend petje. Op spandoeken stonden teksten als "beveel ons om te sterven en we doen het".

De bijeenkomst moet de eendracht tonen die het Turkse volk tijdens en na de verijdelde coup aan de dag heeft gelegd. Erdogan nodigde ook de nationalistische en kemalistische oppositie dringend uit.

Het was de eerste keer in tientallen jaren dat grote Turkse oppositiepartijen deelnamen aan een manifestie waarin steun werd betuigd aan de regering. Voor aanhangers van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de mislukte staatsgreep, was echter op de manifestatie en überhaupt in Turkije geen plaats, verklaarden alle partijen eensgezind.

Ook de Koerdisch-gezinde HDP, de derde partij in het Turkse parlement, was niet uitgenodigd. Dat leidde tot boze reacties van aanhangers van de partij.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie