Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miljoen Turken protesteren tegen mislukte couppoging

Home

© EPA

Meer dan een miljoen Turken verzamelden zich zondag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul om hun verontwaardiging over de mislukte couppoging te onderstrepen. Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken 'een godsgeschenk' werd genoemd.

Volgens sommige bezoekers overstijgt de manifestatie de politiek. "Dit gaat om onze vrijheid of de dood", zei een betoger met een grote Turkse vlag om zijn schouders en een bijpassend petje. Op spandoeken stonden teksten als "beveel ons om te sterven en we doen het".

De bijeenkomst moet de eendracht tonen die het Turkse volk tijdens en na de verijdelde coup aan de dag heeft gelegd. Erdogan nodigde ook de nationalistische en kemalistische oppositie dringend uit.

Het was de eerste keer in tientallen jaren dat grote Turkse oppositiepartijen deelnamen aan een manifestie waarin steun werd betuigd aan de regering. Voor aanhangers van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de mislukte staatsgreep, was echter op de manifestatie en überhaupt in Turkije geen plaats, verklaarden alle partijen eensgezind.

Ook de Koerdisch-gezinde HDP, de derde partij in het Turkse parlement, was niet uitgenodigd. Dat leidde tot boze reacties van aanhangers van de partij.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel