Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Miljardenboete dreigt voor Google wegens machtsmisbruik Android

Home

Elisa Hermanides

REUTERS/Dado Ruvic © REUTERS/Dado Ruvic

Google dreigt een miljardenboete te krijgen van de Europese Commissie omdat het bedrijf misbruik maakt van de dominante marktpositie van zijn besturingssysteem Android. 

Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Eerder berichtten ook andere zakenkranten al over de op handen zijnde boete die de eurocommissaris voor concurrentie, Margrethe Vestager, zou gaan opleggen. Het boetebedrag, dat moederbedrijf Alphabet zou moeten gaan betalen, kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de techgigant. Dat is 11 miljard dollar (omgerekend 9,3 miljard euro). Meestal vallen boetes echter lager uit.

Lees verder na de advertentie
De confrontatie tussen Google en eu­ro­com­mis­sa­ris Margrethe Vestager roept herinneringen op aan de boetes die Microsoft opgelegd kreeg in de jaren nul

Google's besturingssysteem Android draait wereldwijd op circa 80 procent van de mobieltjes. Het systeem van Google vormt zo de infrastructuur voor makers van apps. Volgens Brussel zou Google telefoonfabrikanten onder druk zetten om Google apps automatisch mee te leveren bij de installatie van Android. Dit zou Google doen door de populaire appwinkel Google Play te bundelen met de eigen internetbrowser Chrome en Google Search. 

De koppelverkoop is belangrijk voor Google vanwege de advertenties die het bedrijf via zijn apps verspreid

Zo zouden bedrijven die concurrerende apps maken worden benadeeld. Deze moeten immers eerst nog gedownload worden uit de appwinkel. Volgens Brussel zou Google fabrikanten van mobieltjes soms zelfs betalen om exclusief apps van Google vooraf te installeren. De koppelverkoop is belangrijk voor Google vanwege de advertenties die het bedrijf via zijn apps verspreid.

Microsoft

De Europese Commissie vindt het niet eerlijk dat Google van zijn machtspositie gebruik maakt om eigen apps voordelen te geven die concurrenten niet hebben. Behalve het opleggen van een boete, zou Brussel van Google kunnen eisen dat de contracten die het bedrijf sluit met telefoonfabrikanten worden aangepast.

De confrontatie tussen Google en eurocommissaris Margrethe Vestager roept herinneringen op aan de boetes die Microsoft opgelegd kreeg in de jaren nul. Toen ging het over het meeleveren van internetbrowser Explorer en muziekprogramma Media Player in besturingssysteem Windows. Uiteindelijk betaalde Microsoft 2,2 miljard euro aan boetes.

Destijds betoogde Microsoft dat het bedrijf niets anders deed dan Windows aantrekkelijker maken door de browser Explorer en Media Player mee te leveren. Google heeft nu eenzelfde verweer: het is fijn voor de klant als er al een aantal apps van Google geïnstalleerd zijn. Bovendien worden er ook apps van andere partijen zoals Facebook vooraf geïnstalleerd, stelt de techgigant. Een mogelijk tegenargument is dat Google ook bij het meeleveren van apps van andere partijen bepalend is.

Tweede boete

Het zou voor Google de tweede grote boete zijn. Vorig jaar kreeg het bedrijf ook al een boete van 2,4 miljard euro omdat het bedrijf de eigen winkeldienst Google Shopping een prominentere plek gaf in de zoekresultaten dan concurrerende winkeldiensten. Wie bijvoorbeeld online op zoek ging naar een strijkbout, kreeg eerst de uitgelichte resultaten van Google Shopping te zien en daaronder pas een link naar bijvoorbeeld prijsvergelijkwebsite Kieskeurig.nl. Google is tegen deze boete in beroep gegaan.

Onderdeel van de klacht over Android is ook dat Google mededingingsregels zou overtreden. Google zou weigeren de officiële versie van Android te verkopen aan een telefoonfabrikant, als deze ook telefoons maakt waar onofficiële versies van Android op draaien.

Eurocommissaris Vestager  is nog bezig met een derde onderzoek naar Google, namelijk naar Adsense, een instrument waarmee Google advertenties plaatst op websites van andere partijen. Google zou deze websites onder druk zetten om geen advertenties van concurrenten te plaatsen. 

Deel dit artikel

De confrontatie tussen Google en eu­ro­com­mis­sa­ris Margrethe Vestager roept herinneringen op aan de boetes die Microsoft opgelegd kreeg in de jaren nul

De koppelverkoop is belangrijk voor Google vanwege de advertenties die het bedrijf via zijn apps verspreid