Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Milieurampen in Europese rivieren

Home

De cyanide-vergiftiging van rivierwater in Midden-Europa is niet de eerste grootschalige vervuiling van rivieren in Europa. Hieronder een lijst van eerdere gevallen.

April 1998. Bij het Spaanse Sevilla veroorzaakt de doorbraak van een dam van 15 meter hoog bij een bassin waarin het bezinksel van een pirietmijn is opgeslagen een milieuramp in de rivier Guadiamar. Vijf miljoen ton vergiftigd water stroomt uiteindelijk de Guadalquivir in, die door het nationale park van Donana in het zuiden van Andalusië stroomt.

November 1986. Brand verwoest een opslagplaats van het chemische bedrijf Sandoz, gelegen aan de oever van de Rijn, bij Schweizerhalle, dicht bij het Zwitserse Bazel. Dertig ton aan giftige chemische producten, waaronder insecticiden, schimmelwerende en onkruidverdelgende middelen, stroomt de Rijn in. Het is de eerste grote ecologische ramp in Zwitserland en miljoen vissen in de Rijn sterven er aan.

Septemebr 1972 en juli 1976. Twee keer wordt de Franse rivier de Rhone vervuild door uitstromend chemisch afval van de chemische fabriek Pechiney-Ugine-Kuhlman in de buurt van Lyon. Ongeveer 360 ton dode vis is het gevolg.

Juni 1988. Brand in een chemische fabriek van de groep Protex, dichtbij het Franse Tours, veroorzaakt vervuiling van de Brenne, die uitmondt in de Loire.

En dan de Russische Wolga. Afgelopen november rapporteert de mondiale 'Commissie voor het water van de de 21ste eeuw' dat de grootste rivier van Europa een enorm vergiftigd open riool is geworden, waarin jaarlijks miljoenen tonnen industrieel vervuild slib wordt vervoerd.

Deel dit artikel