Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Milieuboete voor cruiseschepen Princess met illegale 'toverpijp'

Home

Redactie

Cruiseschip Caribbean van Princess. © AP

Cruisebedrijf Princess moet de Amerikaanse overheid 40 miljoen dollar (38 miljoen euro) betalen voor milieuovertredingen. Bij een van de cruiseschepen werd in 2013 voor de kust van Groot-Brittannië een 'toverpijp' ontdekt, waarmee illegaal olie in zee werd geloosd.

Het bedrijf bleek als sinds 2005 gebruik te maken van de afvoer om gratis af te komen van water dat vervuild is met olie in plaats van te betalen voor afvalverwerking. In één lozing werd wel 16.000 liter olie-water in zee gepompt, op zo'n 35 kilometer van de Engelse kust. Een technisch medewerker zag het en meldde het bij de autoriteiten. Daarop volgde een onderzoek waaruit bleek dat ook vier andere Princess-schepen de 'toverpijp' gebruiken. Sensoren aan boord werden gemanipuleerd waardoor er geen vervuiling in het zeewater werd gemeten.

Lees verder na de advertentie
Cruiseschip Caribbean Princess in Duitsland. © epa

Volgens Amerikaanse autoriteiten wisten de kapitein en andere leden van de bemanning van de praktijken en werd er illegaal geloosd om kosten te besparen. Het bedrijf Princess Cruise Lines bekende donderdag voor de rechtbank in Miami schuld aan zeven overtredingen. Volgens de openbaar aanklager in de Amerikaanse stad is het de grootste boete in zijn soort. Naast de boete moet moederbedrijf Carnival, het grootste cruisebedrijf ter wereld, 78 cruiseschepen onderwerpen aan milieucontroles. Princess zegt in een verklaring 'extreem teleurgesteld' te zijn in het eigen personeel. De milieuovertredingen zouden inmiddels niet meer plaatsvinden.

De cruiseschepen hebben duizenden liters water met olie aan boord dat komt van de motoren en brandstofsystemen. In de haven zouden ze dat vervuild water moeten laten verbranden of laten afvoeren. 'Onze open zeeën zijn geen vuilnisbelten', aldus de openbaar aanklager in Miami. 'We kunnen heldere blauwe oceanen niet voor lief nemen.' Een deel van de boete gaat naar milieuprojecten op verschillende plekken in de wereld.

Deel dit artikel