Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn moeder en zusje gaan mee op examenreis naar Ibiza

Home

Beatrijs Ritsema

Nederlandse jongeren op zonvakantie. © anp

Beste Beatrijs,
Ik ben een meisje van 18 en doe binnenkort eindexamen vwo. Als ik slaag (en dat zal wel lukken), willen mijn ouders me een behoorlijk groot cadeau geven: een examenreis van een week naar Ibiza. Er zit echter een addertje onder het gras: mijn moeder en zusje gaan mee. Ik zie mezelf al op het strand liggen, tussen mijn moeder en zusje in. Niet echt de examenreis met vriendinnen waarvan ik droom. Van uitgaan en alcohol drinken zal dan al helemaal niets komen. Ik wil mijn moeder niet kwetsen, want dit is natuurlijk ontzettend lief bedoeld, maar hoe kan ik haar op een fatsoenlijke manier vertellen dat ik liever zonder haar op examenreis ga?

Liever zonder mama

Beste Liever zonder mama,

De meeste eindexamenklassen organiseren toch zelf hun examenreis? Tegenwoordig vliegt iedereen, zodra het eindexamen achter de rug is, met zijn eigen klas naar Turkije of Griekenland om daar een week of wat te chillen (zon, drank, dans). Vaak wordt dat door ouders betaald, hoewel sommige leerlingen het ook zelf bij elkaar moeten verdienen. Als er niet klassikaal wordt afgereisd, zijn er wel vrienden- of vriendinnengroepjes die zelf wat afspreken (en de reis ook zelf financieren).

Je ouders hebben je geen traditionele eindexamenreis cadeau gegeven, maar gewoon een vakantie met familie gepland. Het is dus ook niet zo'n vreselijk groot cadeau, want ze bieden je een familievakantie, zoals jij en je zus er wel meer gehad zullen hebben, behalve dan dat je vader kennelijk niet meegaat. Je kunt je afvragen of Ibiza wel zo'n geschikte bestemming is. Behalve aan het strand liggen, uitgaan en dronken worden is er weinig te doen, en die laatste twee activiteiten passen slecht in een familievakantie.

Je kunt beter je eigen examenreis organiseren (als er niets klassikaals gebeurt, kun je iets met vriendinnen afspreken) en werken voor het geld. Overleg met je moeder en je zus of er geen betere bestemming te vinden valt voor een reisje in familieverband - een stedentripje is misschien geschikter dan Ibiza. Bespreek ook het verschil tussen zelfstandig op reis gaan en een familievakantie en zeg eerlijk waar je voorkeur qua cadeau naar uitgaat.

Deel dit artikel