Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mijn Chint heeft weer de hik

Home

Vincent Dekker

De (weer) hikkende Chint-omvormer (linksboven) en de iets tragere maar heel trouwe Ferrarismeter (rechtsonder).
Weblog

Het lijkt wel alsof mijn omvormer van Chint last heeft van voorjaarsmoeheid of zomerflauwtes. Bijna een jaar ging het goed, maar nu is de totaalteller toch weer teruggesprongen naar nul.

Vorig jaar kon ik kort na de installatie van mijn zonnepanelen melden dat mijn twee stroommeters, een Chint 2.8 KTL die bij de panelen werd geleverd en een ouderwetse draaischijfmeter die ik zelf had aangeschaft, het niet eens waren over mijn stroomproductie. Na enig controlewerk bleek de Chint een foutje te hebben: hij zette de stand voor de totaalopbrengst af en toe spontaan weer op nul.
Na een reparatie in juli en nog één reset drie dagen daarna, bleef het sinds 17 juli rustig aan het resetfront. Mooi, dacht ik, die zaak is opgelost.
Mooi niet dus. Op de avond van 5 juni stond de Chint-teller nog op 1970 kWh, de volgende ochtend vrij vroeg was het helaas slechts 1.
Dit was dus zeker niet het gevolg van een wolk voor de zon die bij het wegtrekken een stroompiek veroorzaakte, de hoofdreden die vorig jaar voor de resets werd gegeven. Dit is 's avonds laat of 's morgens vroeg gebeurd.

Lang twijfelen
Persoonlijk gok ik erop dat het misgaat als de omvormer lang moet twijfelen tussen aan of uit. 's Avonds zie je dat gebeuren: dan gaat het display flikkeren als de opbrengst van de panelen onder de 0,1 W of daaromtrent zakt. 's Morgens rond vijf uur of zo zal ongetwijfeld hetzelfde gebeuren (maar dat zie ik nooit...).

Omdat ik zelf een tweedehands draaischijmeter naast de Chint heb laten plaatsen, een meter die specifiek aangeeft hoeveel stroom er van de panelen naar de meterkast gaat, is het voor mij niet zo erg dat die Chint af en toe terugspringt naar nul. Maar het deugt natuurlijk niet en is wel lastig voor al diegenen die niet zo'n lekker ouderwets betrouwbare Ferrarismeter op de kop hebben getikt.

Langzame Ferrari?
Ik heb het resetprobleem even aangegrepen om te zien hoeveel verschil er tussen de twee meters is als ze het beide goed doen. Sinds de laatste reset, op 17 juli vorig jaar, heeft mijn Chint 1970 kWh als totaalopbrengst gesignaleerd en mijn Ferrarismeter 27 minder: 1943 kWh.
Het verschil komt neer op 1,4 procent. Mijn Chint loopt 1,4 procent te hard, of mijn Ferraris loopt 1,4 procent te langzaam. Het lijkt niet veel, maar het is toch een beetje curieus. Ik denk dat ik maar op mijn ouwe Ferraris vertrouw. Weliswaar niet geijkt en een beetje langzaam, maar hij staat nooit met pech langs de weg.

Over de balk
Het handboekje van de Chint meldt overigens keurig dat die meter een afwijking van maar liefst 5 procent kan vertonen. Dan is 1,4 procent dus nog ruim binnen de marge.
Maar 5 procent vind ik bij nader inzien wel erg veel. Als je er je afrekening met de energieleverancier op zou baseren (wat niet het geval is), zou je met panelen die 2500 kWh per jaar leveren, zomaar 125 kWh te weinig vergoed kunnen krijgen. En makers van zonnepanelen steken enorme bedragen in de ontwikkeling van panelen die een paar procent efficiënter zijn. Dan moet je die paar procent niet door een onnauwkeurig meetsysteem weer over de balk smijten.

Wijhebbenzon
Wie ook problemen heeft met zijn zonnepanelen of resettende omvormers, kan ook eens kijken op de website van Wijhebbenzon, waar tal van forums over dit soort zaken zijn te vinden.

Twitter
Ik Twitter ook over energiezaken. U kunt mij daar volgen via @VincentDekker4.

Reactie op reacties, t.em. 15 juni 12.30 uur:
@100%zon: dank voor de tip, ik zal daar eens induiken.
@Jan Workum: nee, een showstopper is het allesbehalve. Ik krijg meer kWh/kWP dan de gemiddelde installatie in Noord-Holland, dus die Chint kan op die hik na niet echt slecht zijn :))
@Uniekalias: had ik nog niet bij stilgestaan, dat eigen gebruik. Is natuurlijk waar. Maar het betekent wel dat de Chint laat zien hoeveel kWh de panelen produceren en niet hoeveel kWh er naar mijn meterkast gaan.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie