Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Migranten weten het zeker: het geluk wacht in Londen

Home

Tim de Wit

Helen Gebremeskel uit Eritrea begon met succes een eigen kapsalon in Londen. © Ingrid Cobben

Vluchtelingen die vrachtwagens in klimmen, eronder gaan hangen of die wandelend via de Kanaaltunnel vanuit Calais Groot-Brittannië proberen te bereiken. De wanhoop van de duizenden immigranten die zich al tijden verzamelen in de Franse kustplaats is gigantisch. Waarom willen ze juist naar het Verenigd Koninkrijk?

Het zijn succesverhalen als die van de veertigjarige kapster Helen Gebremeskel die vaak tot de verbeelding spreken. In haar glimmende Londense kapperszaak komen al vroeg in de ochtend de eerste dames binnen. De wereld trekt voorbij op haar 25 vierkante meter aan witte vloertegels. Een dame uit Kameroen wil graag meer krullen, een Engelse dertiger komt voor dreadlocks en een bejaarde vrouw uit Soedan wil natuurlijk geknipt worden, maar komt eigenlijk vooral voor de gezelligheid.

Zelf komt Helen Gebremeskel uit Eritrea. Ze ontvluchtte de burgeroorlog ruim tien jaar geleden, in de hoop in Europa een beter leven op te kunnen bouwen. "Ik woonde eerst in Frankrijk, maar daar vond ik het leven moeilijk. Ik voelde me gediscrimineerd. Hier in Londen doet afkomst er niet toe, dit is een stad voor iedereen", zegt ze.

Succesverhalen
Het is een verhaal dat veel 'succesvolle' vluchtelingen in Londen beamen. De Soedanese Fatima (70), die niet met haar achternaam in de krant wil, ontvluchtte twintig jaar geleden de burgeroorlog in haar land. Samen met haar man, arts van beroep, hoopte ze op een nieuwe kans en op nieuw geluk in het Verenigd Koninkrijk. Dat pakte goed uit. "Mijn man kon redelijk snel als dokter aan de slag en we werden direct opgenomen in de gemeenschap van andere gevluchte Soedanezen in Londen. Inmiddels studeren onze kinderen hier ook geneeskunde."

Zulke succesverhalen gaan van mond tot mond de wereld over, zegt ook professor Heaven Crawley van de Universiteit van Coventry. Ze doet al jaren onderzoek naar migratiestromen richting Europa. Toch wijzen de statistieken niet uit dat het Britse leven voor een vluchteling beter is dan elders in West-Europa. "Vluchtelingen weten vaak heel weinig over Europa, maar door de Britse koloniale geschiedenis kennen velen wel het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast spreken ze vaak de taal, dat maakt integreren makkelijker", aldus Crawley.

Sociale media helpen ook een handje. Veel vluchtelingen willen bijvoorbeeld via Facebook maar al te graag laten zien hoe goed ze het in hun nieuwe thuisland hebben. "Mensen schetsen op sociale media graag een rooskleuriger beeld dan de werkelijkheid. De familie in het land van oorsprong denkt ondertussen: dáár moet je dus heen voor een betere toekomst."

Lees verder na de advertentie
Vluchtelingen weten vaak heel weinig over Europa, maar door de Britse koloniale geschiedenis kennen velen wel het Verenigd Koninkrijk

Ideale plek
Naast de mooie foto's op Facebook en goede verhalen van kennissen spelen vooral de mensensmokkelaars een grote rol in het aanprijzen van Groot-Brittannië als bestemmingsland. De smokkelaars houden veel immigranten voor dat de aanvraag voor een verblijfsvergunning op het Britse eiland zeer eenvoudig is en dat illegalen eventueel eenvoudig onder de radar kunnen blijven.

"Dat is natuurlijk helemaal niet waar, maar een mensenhandelaar kan meer verdienen aan een immigrant die naar Londen wil dan iemand die naar Italië wil", zegt Crawley. Dat komt door de extra grenscontroles bij Calais, dat drijft de prijs omhoog. "Daarom schilderen ze Groot-Brittannië graag af als de ideale plek om naartoe te gaan."

Ook in Helen Gebremeskels kapperszaak kennen ze de verhalen van deze smokkelaars. Zelf kwam ze op eigen kracht naar Londen, met financiële hulp van haar familieleden die voor haar een vliegticket konden betalen. "Veel vluchtelingen die hun lot in handen van smokkelaars leggen, hebben geen idee aan wat voor reis ze beginnen. Het enige dat ze willen is een veilige plek waar ze een nieuw leven kunnen opbouwen."

Of het leven in het Verenigd Koninkrijk echt beter is dan elders in Europa, weten de meesten niet. Alleen de veronderstelling dat het geluk in Londen wacht, kan al genoeg zijn je leven te wagen.

Veel vluchtelingen die hun lot in handen van smokkelaars leggen, hebben geen idee aan wat voor reis ze beginnen

Deel dit artikel

Vluchtelingen weten vaak heel weinig over Europa, maar door de Britse koloniale geschiedenis kennen velen wel het Verenigd Koninkrijk

Veel vluchtelingen die hun lot in handen van smokkelaars leggen, hebben geen idee aan wat voor reis ze beginnen