Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Midden-oosten / Geweld laait op in de Gazastrook en op de Westoever

Home

door Inez Polak

Het geweld tussen Israëlische militairen en Palestijnse milities in Gaza loopt op. Geen van beide partijen sluit gedeeltelijke Israëlische herbezetting uit.

Bekijk video: smallband/breedband bekijk video

Dertien Palestijnse doden in twee etmalen. Dat was gisteren de – voorlopige – telling na acties van het Israëlische leger in de Gazastrook.

Tegelijkertijd wordt er haast dagelijks gevochten tussen aanhangers van de islamitische Hamas, die de regering vormt, en de Fatah van president Mahmoed Abbas. Overleg tussen de partijen over de formatie van een gezamenlijke regering is stuk gelopen op de weigering van Hamas om Israël, of de eerder door de Palestijnen getekende akkoorden met Israël, te erkennen.

Sinds de ontvoering door Hamas en twee kleine milities van een Israëlische soldaat eind juni voert het Israëlische leger ook nog een militair offensief uit in de Gazastrook. Daarbij zijn al meer dan tweehonderd Palestijnen gedood.

Volgens Israël zijn Palestijnse milities volop bezig wapens het gebied binnen te smokkelen dan wel zelf te fabriceren en lijkt een verder oplaaien van de strijd een kwestie van tijd. Palestijnse leiders waarschuwen van hun kant dat Israël de Gazastrook niet opnieuw moet bezetten, „want dan wacht hen een verrassing’’.

Gisteren liquideerde Israël in het noorden van de Gazastrook drie activisten van de Hamas door hun auto te met raketten te bestoken. Onder hen was een plaatselijke commandant, maakte Hamas zelf bekend. Volgens Israël waren de strijders van plan geweest zelfgemaakte raketten op Israël af te vuren. Dezelfde cel zou donderdag ook al raketten hebben afgevuurd. Toen raakte een daarvan een elektriciteitskabel, waardoor een dorpje in Israël in het duister kwam te zitten.

In het zuiden van de Gazastrook schoten Israëlische militairen volgens Palestijns ziekenhuispersoneel een 29-jarige vrouw dood bij haar huis in Abassan.

Deel dit artikel