Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Middelbare scholen moeten leraren met alleen pabo-diploma inhuren

Home

Marijke de Vries

© anp

De leerlingen zijn bijna terug, maar het lesrooster vertoont op veel middelbare scholen nog gaten. Juffen en meesters met een pabo-diploma gaan nu aan de slag als docent op middelbare scholen.

Op sommige scholen komt het er nu echt op aan: de zomervakantie zit er bijna op, maar het docentenkorps is nog niet compleet. Er ontbreekt nog een leraar wiskunde of er is nog een gat bij Nederlands. Of allebei. Hoewel in het noorden van het land de scholen vandaag weer beginnen, worden deze week nog op allerlei plaatsen sollicitatiegesprekken gevoerd.

Uiteindelijk lukt het scholen wel om het lesrooster rond te krijgen, maar docenten hebben niet altijd de juiste papieren, zegt Evert Weide van de Docentenbank, een werving- en selectiebureau voor het onderwijs. "Er is nog steeds een behoorlijk gebrek aan docenten in vakken als wiskunde, Duits, economie of natuurkunde."

Dat merken ze ook bij Meesterbaan, een vacaturesite voor leraren. Voor vakken als scheikunde, biologie, natuurkunde, wiskunde en economie plaatste de site in het eerste half jaar van 2014 al meer vacatures van scholen dan in heel 2013.

Hoe die vacatures uiteindelijk worden ingevuld, weet het bedrijf niet.

Dit is slechts een excerpt. Abonnees lezen vandaag het hele artikel over het lerarentekort in het voortgezet onderwijs in Trouw.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel