Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Met Univar gaat geen Nederlands bedrijf van beurs

Home

Van onze redactie economie

amsterdam – Met de overname van chemiedistributeur Univar door CVC, die maandag is aangekondigd, verdwijnt opnieuw een bedrijf van de Amsterdamse beurs. Maar er komt niet een zoveelste Nederlands bedrijf in buitenlandse handen, zoals bij Numico het geval zou zijn.

Univar was tot de verzelfstandiging in 2002 in handen van Vopak, dat zelf een paar jaar eerder was ontstaan uit de fusie van Pakhoed en Van Ommeren, twee echt Nederlandse havenbedrijven. Die waren vooral gespecialiseerd in opslag van olie en chemicaliën. Pakhoed had kort voor die fusie het Amerikaanse Univar overgenomen omdat deze groothandel van chemicaliën zijn opslagactiviteiten mooi aanvulde.

Dat vond Pakhoed al eerder, want in 1991 werd met Univar een Europese joint-venture opgericht voor distributie van chemicaliën. Na een paar jaar verkocht Pakhoed zijn aandeel aan Univar, om twee jaar later, in 1996, de vroegere partner helemaal in te lijven.

Weer zes jaar later besluit het gefuseerde Vopak dus Univar weer af te stoten. Die onrustige geschiedenis lijkt het bedrijf niet al te veel te hebben gedeerd. Kende Univar in 1996 nog een omzet van 1,3 miljard dollar, vorig jaar was dat bijna zeven keer zoveel (6,6 miljard euro). Intussen beschikt het bedrijf, inclusief een grote overname in de VS die dit voorjaar werd afgerond, over ongeveer 200 distributiecentra, met zo’n achtduizend werknemers (van wie een zeer klein deel in Nederland). Chemicaliën worden in bulk ingekocht en vervolgens in die centra verwerkt, gemengd, opnieuw verpakt en dan doorgeleverd.

Deel dit artikel