Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Met roze nagellak in een stoere sport

Home

INTERVIEW | ELINE VAN SUCHTELEN

Ex-model Tessa Veldhuis is nu rugby-international

AMSTERDAM - Tessa Veldhuis heeft een verleidelijke glimlach, blauwgeverfde wimpers en roze nagellak. Ze was model en is nu professioneel rugbyster. "Als ik vertel welke sport ik doe, wordt er wel eens raar opgekeken. Ze denken dat meiden met mijn postuur, slank en klein, dat niet kunnen. Een misverstand, maar daar komen mensen nog wel achter als we wat bekender worden."

De 23-jarige speelster uit Houten zit drie jaar bij de nationale selectie van rugby Sevens. Dat is rugby met 7 spelers in plaats van 15 zoals bij de traditionele variant. Op de Spelen in Rio staat de sport voor het eerst op het programma. Over een maand komt Veldhuis in eigen land in actie tijdens de World Series, een toernooi waar de zes beste landen ter wereld het tegen elkaar opnemen.

Nu Oranje zesde op de wereldranglijst staat, worden de blondines uit Amsterdam internationaal al wat vaker herkend. In Nederland weet niemand wie ze zijn. Op het sportgala van NOC-NSF vroegen journalisten bij de rode loper fluisterend aan elkaar wie die mooie meiden toch waren.

"We kregen daar veel leuke reacties. Ik snap die vooroordelen wel. Er zijn mannen in de rugbywereld die ik niet tegen zou willen komen op straat. Sommige kerels zijn echt eng. Bij ons is dat anders. Dat het een stoere sport is, betekent niet dat we niet mooi kunnen zijn."

Veldhuis kwam per toeval bij een rugbyclub. Ze turnde tot haar achttiende. Toen ze in Amsterdam aan de sportacademie ging studeren, zocht ze een nieuwe sport. "Turnen kon ik niet combineren met mijn studie en ik had zin om niet iets te doen wat iedereen al deed. Hockey en voetbal vielen af. Toen ben ik bij rugby gaan kijken. Ik was meteen verkocht. Dat ik de kans krijg naar de Spelen te gaan is helemaal geweldig."

De voormalig turnster houdt van de explosiviteit van het spel. "Het gaat er hard aan toe, maar we staan niet op het veld om elkaar kapot te maken. Het gaat erom dat je de bal wint." Grijnzend: "Maar als ik een tackle inzet, wil ik de ander wel laten voelen dat ik de sterkste ben."

Er knakt wel eens een vinger dubbel, maar dat hoort erbij, zegt Veldhuis. "Ik had laatst een gebroken pink. Hij stond een beetje scheef nadat de bal er recht op was gekomen. Pech. Dat risico loop je bij andere balsporten ook."

De rugbyster is net hersteld van een hersenschudding. "Ik kwam een beetje hard neer op mijn achterhoofd. Kan gebeuren. Verder heb ik nooit ernstige blessures gehad. We weten hoe we moeten vallen."

Verbaal gaat het er soms ook hard aan toe. Sommige vrouwen proberen de tegenstander te imponeren door op het veld opmerkingen te maken. "Het is een middel om de tegenstander onzeker te maken. Ik ben daar zelf niet zo goed in, zegt Veldhuis.

Buiten het veld gaan de speelsters heel vriendschappelijk met elkaar om. Zodra het fluitsignaal klinkt, is de rivaliteit voorbij. We kunnen zo met elkaar dineren 's avonds als we willen."

Rugby Sevens: Snel en olympisch
Er zijn zo weinig vrouwen in Nederland die op hoog niveau rugby spelen dat het nationale team vaak uitwijkt naar het buitenland voor trainingen en wedstrijden. Over een maand speelt Oranje voor de verandering thuis. Nederland neemt het in Amsterdam tijdens de World Series op 17 en 18 mei op tegen Engeland, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. De competitie tussen de zes beste landen ter wereld wordt voor het eerst gehouden. Het toernooi is in het leven geroepen zodat teams die zich voorbereiden op de Spelen in Rio zich kunnen meten met de top van de wereld.

Rugby Sevens is een snellere variant van het traditionele rugby, dat met 15 spelers wordt gespeeld. Er staan 7 spelers op het veld, een speelhelft duurt 7 minuten.

Rugby debuteerde in 1900 op de Olympische Spelen gehouden. In 1925 werd de sport van het programma geschrapt. In 2009 besloot het Internationaal Olympisch Comité de rugby Sevens aan het programma van Rio toe te voegen.

Deel dit artikel