Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Met een snik in de stem neemt Beatrix afscheid

Home

redactie internet

© epa

Koningin Beatrix kondigde vanavond haar afscheid aan in een korte en ingetogen toespraak.

De koningin zei dat niet het ambt haar te zwaar was geworden, maar dat het volgens haar tijd is om plaats te maken voor Prins Willem Alexander en Prinses Maxima, die koningin zal worden. "Het paar is meer dan voorbereid op de komende taak".

Al 'enige jaren' speelde ze met de gedachte voor troonsoverdracht. Het jaar waarin haar 75 verjaardag en het 200 jarig bestaan van het koninkrijk samenvallen lijkt haar een goede gelegenheid om dit ook werkelijk te doen.

De koningin zei dankbaar te zijn dat ze nog in goede gezondheid verkeerd en dat ze altijd met veel plezier haar ambt heeft uitgevoerd.

De familie van Maxima zal niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van het nieuwe koningspaar.

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte reageerde na de toespraak van koningin Beatrix zelf in een toespraak die ook werd uitgezonden op radio en televisie.

Rutte sprak zijn grote waardering uit over Beatrix. "Ze was er op de moeilijke momenten, zoals bij de Bijlmer-ramp en de aanslag op koninginnedag in Apeldoorn. Ook in het buitenland maakte ze grote indruk... De koningin groeide uit tot icoon van Nederland."

Rutte noemde ook het "verschrikkelijk ongeval van haar zoon Friso" die bij een ski-ongeluk zwaargewond raakte. "Natuurlijk denken we ook aan Willem-Alexander... hem wacht een belangrijke en veeleisende taak." De premier sprak tevens zijn vertrouwen uit over de prins. De abdicatie van Beatrix en de troonbestijging van Willem-Alexander zal plaatsvinden op 30 april. "Het wordt een groot feest, met de nodige somberheid die past binnen deze tijd."

Twitter
Koningin Beatrix zit 32 jaar en 9 maanden op de Nederlandse troon. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem III zaten langer op de troon. Koningin Wilhelmina hield het op de kop af 50 jaar vol, Willem III zat 41 jaar en 9 maanden op de troon. Willem I (25 jaar), Willem II (8 jaar) en Juliana (31 jaar) waren minder lang staatshoofd van Nederland.

De troonsafstand van koningin Beatrix is een van de onderwerpen waar maandag aan het eind van de middag het meest over werd getwitterd. Wereldwijd staat ze in de 'trending topics'. Dat komt voor het overgrote deel door de vele duizenden tweets die in Nederland worden verzonden.

Als gekeken wordt naar de tien termen waarover in Nederland het meest wordt getwitterd, hebben die op een na (Friso) allemaal met de troonsafstand te maken. In die lijst staan onder meer #Beatrix, #abdicatie, #trixit en 'Om 19.00', het tijdstip waarop de toespraak van Beatrix wordt uitgezonden.

Buitenlandse media
Het aftreden van koningin Beatrix is ook groot nieuws in de buurlanden. "Agentur ANP: Königin Beatrix will abends Abdankung ankündigen'' (Persbureau ANP: Koningin Beatrix wil 's avonds aftreden aankondigen) kopte de conservatieve Duitse krant Die Welt maandagmiddag op zijn website.

Ook de Süddeutsche Zeitung, weekblad Focus en tal van andere landelijke en regionale media in Duitsland maakten al snel melding van de abdicatie. De Vlaamse media stortten zich snel op het onderwerp. "Doet Beatrix troonsafstand?" vroeg De Standaard zich af. "Koningin Beatrix kondigt vanavond allicht afscheid aan'', kopte De Morgen.
In Frankrijk meldt de landelijke krant Le Figaro: "La reine Béatrix des Pays-Bas va abdiquer ce soir'' (Koninging Beatrix zal vanavond abdiceren).

De Britse BBC blijft het bericht over aftreden voorlopig 'speculatie' noemen en houdt het op een aankondiging van de toespraak: "Queen Beatrix of the Netherlands to address nation''.
De Italiaanse krant la Repubblica meldt niet alleen het aftreden (Olanda, abdica la Regina Beatrice) maar zet ook meteen kanttekeningen bij de opvolger: Willem-Alexander is "morganatisch getrouwd'' (met iemand van een lagere stand), en de echtgenote is "dochter van een ex-lid van de regering van de militaire dictatuur van Jorge Videla''.

In de Verenigde Staten houdt The Washington Post het voorlopig ook nog op 'speculatie': "Dutch Queen Beatrix to give nationally televised speech; speculation grows she will abdicate''.

Deel dit artikel