Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Met een moedig besluit maakt Benedictus XVI ruimte voor een andere paus

Home

Hoofdredactie

Paus Benedictus XVI treedt terug op 28 februari. © epa

Benedictus XVI heeft iedereen verrast met de mededeling dat hij op de laatste dag van deze maand zal terugtreden. Het is zeer ongebruikelijk dat een paus aftreedt; de meeste voorgangers van Benedictus XVI overleden in functie. Deze paus wil dat moment niet afwachten. Hij heeft, naar eigen zeggen, de kracht niet meeer om de verantwoordelijkheden van zijn functie te dragen.

Hij heeft een paar jaar geleden aangegeven dat dat voor hem een belangrijk punt was: een paus die niet de kracht heeft om de rooms katholieke kerk te leiden, moet terugtreden. Het vergt moed om bij dat woord de daad te voegen. Die moed heeft Benedictus XVI, anders dan zijn voorganger, getoond.

Zijn besluit verdient respect. Benedictus XVI heeft de rooms-katholieke kerk een kleine acht jaar geleid. Hij had destijds voor zichzelf misschien een andere toekomst uitgestippeld, maar werd in 2005 paus omdat het nodig was. En nu treedt hij terug omdat hij het nodig vindt. Er zijn geen aanwijzingen dat andere dan zijn eigen afwegingen aan dit besluit ten gronde hebben gelegen.

Voor de rooms-katholieke kerk ligt er daarom geen treurige, maar juist een blijde en belangrijke opdracht, namelijk het vinden van een paus, die wel de kracht heeft om de kerk te leiden. Het conclaaf van kardinalen zal volgende maand aan die taak beginnen. Het is te hopen dat dat conclaaf een nieuw begin oplevert, in een aantal opzichten.

Kardinaal Ratzinger kreeg als paus te maken met een zware erfenis van zijn voorganger. In een reeks van landen kwamen gevallen aan het licht van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken. Johannes Paulus II had daarop niet adequaat gereageerd. Het pontificaat van Benedictus XVI werd er volledig door overschaduwd. En de communicatieve vermogens van de nieuwe paus schoten tekort voor een antwoord op de verwijten, de verontwaardiging en de pijn.

Het conclaaf van kardinalen weet nu wat dat van een paus vergt. En het zou zich daarbij de vraag moeten stellen of de rooms-katholieke kerk niet weer met het volle gezicht naar de wereld moet gaan staan. Benedictus XVI heeft tijdens zijn pontificaat toenadering gezocht tot andere geloven, maar vooral van orthodoxe snit. En daarbij heeft hij zich fel afgezet tegen de geseculariseerde westerse cultuur.

Dat was zijn goed recht, en zijn volle overtuiging, Maar het heeft conflicten opgeleverd en onbegrip, en mensen van de rooms-katholieke kerk vervreemd. De verkiezing van de nieuwe paus zou daarin verandering moeten brengen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie