Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

MET EEN KNIPOOG NAAR DE BIJBEL - De drie geschenken

Home

BEA ETTY

(Eerste van 12 recepten op woensdag) Mijn echtgenoot Wim en ik bezochten in Israël Celien, vroeger buurmeisje uit Amsterdam, in het dorp Pardes Hanna, 'de gaarde van Hanna'. Een prachtige naam voor een oord met citrusplantages, omringd door olijfbomen.

De buurman gaf ons een fles olijfolie van de eerste pers. Een paar dagen daarna trokken we naar de Negev. Aan de rand van de woestijn woonden John en Naomi, die ons zeer dierbaar zijn. De gift die we daar kregen waren amandelen van de eigen bomen. En tijdens een bezoek bij een familie met de Hollandse naam Leyden van Amstel in een kibboets, werd ons honing van eigen bijen aangeboden. Eeuwen vielen weg. Het drong tot me door dat, als we duizenden jaren eerder hadden geleefd, dezelfde geschenken ons deel hadden kunnen worden: olijfolie (Leviticus 24:2), amandelen (Genesis 43:11) en honing (Deuteronomium 8:8). Honing werd soms uit dadels gemaakt, maar er was ook bijenhoning (Marcus 1:6). In onze appelcake van nu proeft u de smaak van toen:

11/4 kop zelfrijzend bakmeel 3/4 kop suiker, mespunt zout 2 eetlepels vloeibare honing 1 kop olie (zonnebloem/mais) 1 theelepel olijfolie voor het bij bels effect 4 eieren, 2 pakjes vanillesuiker 2 theelepels kaneel (Openb. 18:13) 2 theelepels geraspte citroenschil 1/2 kop rozijnen (1 Sam. 25:18) 2 eetlepels gehakte amandelen 5 niet te zoete appels (Spr. 25:11) boter om in te vetten

Van geklopte eieren, zout, meel, suiker, vanillesuiker, olie en honing beslag maken door alles met vork of keukenmachine elkaar te hutselen. De helft van het beslag in een met boter ingevette cakevorm overdoen. Geschilde en in schijfjes gesneden appel er op leggen. Amandelen er over strooien evenals de gewassen afgedroogde rozijnen. Als u de rozijnen eerst door meel wentelt, zakken ze niet naar beneden. Kaneel en citroensap er over heen. De andere helft van het beslag er op leggen. De cake op 200' in 50 minuten gaar bakken. Bea Etty

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie