Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Met de stroom mee

Home

Rita Schroën

Een oudere man demonstreert een Qigong stretch oefening. © AFP

Wat yoga is voor India is qigong voor China: een oude bewegingsleer met als doel gezond te blijven of te worden. Ook in Nederland wordt het populair.

Wat is qigong?
Het qigong is een oude Chinese bewegingsleer. Het draait om het laten stromen van de levensenergie (ook wel chi of qi genoemd) en op die manier de balans in lichaam en geest te herstellen en te bevorderen.

De eerste keer dat ik over qigong hoorde, was een jaar of vijf geleden. Een kennis volgde een cursus en vertelde dat haar leraar door het intensief uitvoeren van de oefeningen geen bril meer nodig had. Ooit had hij min zeven, maar zijn lichaam had zichzelf als het ware geheeld. Mijn interesse was gewekt - ik heb min twee.

Inmiddels is qigong onder een grotere groep bekend. Een van de mensen daarvoor verantwoordelijk is Patricia van Walstijn. Zij beoefent chi neng qigong, een vorm ontwikkeld door de Chinese arts Pang Ming. Nadat Van Walstijn hem in de jaren negentig in China ontmoette, richtte ze het Europese Chi Neng Instituut op, van waaruit ze lessen en workshops geeft en een instructeursopleiding heeft opgezet. Ook schreef ze drie boeken over chi neng qigong.

Samen met zo'n veertig andere geïnteresseerden heb ik me ingeschreven voor haar beginnersworkshop. Van Walstijn, een knappe vrouw met een wilde bos blonde krullen, vertelt ons bij aanvang hoe ze al tijdens haar eerste kennismaking met chi neng qigong gegrepen werd door de eenvoud van de oefeningen en de krachtige impact die ze hadden op haar lichaam en geest. Van Walstijn: "Ik deed aan meditatie, maar dit was anders, fysieker. Nadat ik de oefeningen had gedaan, voelde ik me lichamelijk heel sterk". Grondlegger Pang Ming deed in het destijds nog potdichte China onderzoek naar de effecten van de bewegingsleer. Van Walstijn zocht hem op: "Dat was heel indrukwekkend. In een ziekenhuis deden duizenden patiënten de hele dag niets anders dan de oefeningen. Velen van hen genazen van hun aandoeningen, er gebeurden daar sensationele dingen. Toch vertel ik in mijn lessen liever over de preventieve werking van Chi Neng en hoe je jezelf ermee in balans kunt brengen."

Balans, dat zoeken de deelnemers aan deze workshop. De meesten zijn vrouw en tussen de vijfendertig en vijftig. Ze hebben het druk met werk en gezin en vinden het lastig zichzelf niet voorbij te lopen. Volgens Van Walstijn zijn ze aan het goede adres: "Chi betekent levensenergie, neng 'tot je volledige potentieel komen'. Je lichaam wil gezond zijn, maar door stress en ongezonde leefgewoonten ontstaan blokkades in je lijf waardoor de chi niet meer goed stroomt. Daardoor krijg je problemen als hoofdpijn en nek- en schouderklachten."

Ook mijn schouders zitten vaak vast vanwege mijn schrijvende bestaan. Daar gaan we iets aan doen. Na de warming-up, waarbij we onder andere in rap tempo onze handen en voeten samenknijpen en uitstrekken en onze schouderbladen aanspannen en loslaten, beginnen we met de belangrijkste oefening: 'Lift Qi Up, Pour Qi Down' is een 22 minuten durende serie van vloeiende bewegingen. Van Walstijn nodigt ons uit de chi met onze beide handen te 'pakken', naar boven te brengen of juist naar beneden. Ik voel er in het begin niet veel van en ben vooral aan het opletten of ik de bewegingen juist uitvoer. Zwaar zijn die niet, wel intensief. Mijn schouders beginnen halverwege ineens te branden alsof er heet water doorheen stroomt. Ook merk ik dat ik steeds dieper ademhaal en na afloop voel ik me wakker en alert.

Van Walstijn legt uit waar deze sensaties vandaan komen: "Doordat je tijdens de oefening steeds je pezen en spieren licht aanspant en weer ontspant, open je alle meridianen. Dat zijn de kanalen waar je levensenergie doorheen stroomt. De lading die zich heeft vastgezet, kan hierdoor weg en omdat alles weer stroomt, wordt de chi beter over je lichaam verdeeld."

Het begrip 'energie' is voor Van Walstijn heel concreet: "Vanaf het moment dat je wordt geboren, bepaalt het niveau van je energie jouw leven. Dat is niet vaag, het is eerder vreemd dat wij niet van jongs af aan leren hoe we hiermee moeten omgaan. Neem bijvoorbeeld het gevoel dat je soms hebt na het voeren van een moeilijk gesprek. Van tevoren voel je je goed, maar na afloop ben je down en uitgeput. Wat is er gebeurd? Je energie is letterlijk weggestroomd. Stress en gedachten hebben die invloed."

De rest van de dag doen we verschillende oefeningen om chi op te wekken, te voelen en te laten stromen. Aan het einde krijgen we een opdracht mee: de Lift Qi Up-oefening de komende 99 dagen elke dag uitvoeren. "Dan verandert er iets. Let maar op", zegt Van Walstijn.
In gedachten neem ik alvast afscheid van mijn bril.

Deel dit artikel