Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Merkel en Sarkozy willen euroregering

Home

ANP/redactie

© afp

Duitsland en Frankrijk streven naar een centraal geleid economisch beleid binnen de eurozone. Dat bleek dinsdag na overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

'Ons eerste voorstel is om een echte economische regering te vormen voor de eurozone', stelde Sarkozy. 'Die zal bestaan uit regeringsleiders en zal twee keer per jaar bijeenkomen, of vaker als dat nodig is.' De euroregering zou een vaste voorzitter moeten krijgen, die voor 2,5 jaar wordt benoemd. De huidige EU-president Herman Van Rompuy is volgens Merkel en Sarkozy momenteel de beste kandidaat voor die functie.

Merkel gaf verder aan dat eurolanden hun begrotingsbeleid voortaan moeten aanpassen als dat vanuit Brussel wordt geëist. De Europese Commissie moet volgens haar grotere bevoegdheden krijgen om landen die zich niet aan de regels houden te straffen. De beide regeringsleiders willen daarnaast dat alle eurolanden de maximale omvang van hun overheidstekort in hun grondwet vastleggen.

Geen euro-obligaties

Merkel en Sarkozy onderstreepten hun toewijding aan de redding van de eurozone. 'Daarvoor is een grotere wisselwerking tussen het financieel en economisch beleid in de eurozone nodig', stelde Merkel.
Euro-obligaties zijn volgens Merkel en Sarkozy voorlopig geen optie. 'We denken daar hetzelfde over', zei Sarkozy. 'Euro-obligaties komen aan het einde van het Europese integratieproces, niet aan het begin.'

Duitsland en Frankrijk willen wel de eigen regels voor vennootschapsbelasting harmoniseren. Volgens Sarkozy moet dat ertoe leiden dat de regels en tarieven vanaf 2013 gelijk zijn in Duitsland en in Frankrijk.

Deel dit artikel