Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mensen praten liever Engels tegen mij

Home

Beatrijs Ritsema

© thinkstock

Beste Beatrijs,
Ik kom uit het buitenland en leer sinds twee jaar Nederlands. Ik ben nog niet heel zelfverzekerd en maak vaak fouten. Soms begrijp ik niet wat iemand zegt. Veel mensen zijn duidelijk gefrustreerd en spreken liever Engels met me. Ik vraag dan of ik toch mijn Nederlands mag proberen, maar het antwoord is vaak 'nee'. Ik wil niemand ergeren, maar ik moet me echt verbeteren. Wat moet ik doen?

Nederlands of Engels

Beste Nederlands of Engels,
Veel Nederlanders hebben er een handje van om onmiddellijk op Engels over te schakelen tegen iemand van buitenlandse afkomst, ook als die persoon duidelijk moeite doet voor het Nederlands. Daarmee zeggen ze eigenlijk tegen u: 'Laat maar zitten, je kunt er toch niets van!' Dat is niet alleen onbeleefd en vernederend, ze werken u ook nog eens actief tegen. Ga niet in op deze zogenaamde hulpvaardigheid, maar blijf onverminderd vasthouden aan het Nederlands. Het is de enige manier om uw spreekvaardigheid te verbeteren. Als mensen toch Engels proberen door te drukken, zegt u: 'Sorry, ik weet dat ik fouten maak, maar het is voor mij heel belangrijk om Nederlands te oefenen, anders leer ik het nooit.' Luister naar de Nederlandse radio en tv en ga door met zo veel mogelijk Nederlands spreken. Hoe meer u oefent, hoe beter het zal gaan. Fouten maken hoort erbij.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel