Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Melkbusmonument

Home

Rouveen (gemeente Staphorst) krijgt een melkbusmonument. De plaatselijke kaasfabriek was de laatste zuivelfabriek in Nederland die nog melk uit melkbussen accepteerde, nadat de bussen eind 1998 definitief door melktanks werden vervangen.

Het bronzen kunstwerk van circa twee meter hoog is een Staphorster boer in klederdracht, met in een kruiwagen twee melkbussen. Het is een ontwerp van kunstenaar E. van Heck. De Staphorster burgemeester J. Alssema heeft het monument gisteravond onthuld.

Het idee voor een monument is afkomstig van jongeren uit de omgeving. Ze plaatsten tijdens de jaarwisseling van 1998 op 1999 een hoge melkbus op het dak van de fabriek Rouveense Kaasspecialiteiten. ,,Het monument is een eerbetoon aan de melkbus'', zegt B. Wevers, directeur van de fabriek. ,,Vele tientallen jaren heeft de bus een belangrijke plaats ingenomen in dorpen als Rouveen. Iedere ochtend stonden de bussen langs de weg en werden ze door boerenwagens opgehaald. We willen die historie vastleggen.''

Deel dit artikel