Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meeste verdachten 'Keulen' waren pas net in Duitsland

Home

Redactie

Bij het Keulse carnaval werd veel gezoend. © epa

De meeste verdachten die tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen honderden vrouwen aanrandden en beroofden, kwamen uit Noord-Afrika. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Duitse Openbaar Ministerie maandag bekendmaakte. Het gaat 'overwegend' om mensen die 'minder dan een jaar geleden in Duitsland zijn aangekomen'.

Het Duitse OM meldde maandag dat er 73 verdachten zijn geïdentificeerd die in de zogenoemde Silvesternacht in Keulen vrouwen seksueel betastten. Van hen zijn er 61 uit Noord-Afrika: 30 uit Marokko, 27 uit Algerije, drie uit Tunesië en een Libiër. De overige verdachten komen uit Irak (4), Syrië (3), Iran (1) en Montenegro (1). Ook zijn er drie Duitsers bij.

Er zitten nog vijftien mensen vast. Van hen wordt er één verdacht van een seksueel delict. De andere moeten terechtstaan voor diefstal of geweld.

Volgens het Duitse OM zitten er tussen de buitenlandse verdachten personen die 'korter dan een jaar in Duitsland zijn'. Het gaat dan om mensen die illegaal zijn, asiel zoeken of een asielaanvraag hebben gedaan. Verder gespecificeerd wordt dat niet. In verband met het onderzoek doet het OM verder geen uitspraken.

Eerder dit weekend zorgde een artikel in de Duitse krant Die Welt voor ophef, toen voorlopige cijfers al naar buiten kwamen. Daaruit bleek dat slechts een deel van de verdachten uit Syrië of Irak kwam, gebieden die nu als oorlogsgebied worden aangeduid.

De cijfers van het Openbaar Ministerie bevestigen dat nu, maar het hoofd van het OM, Ulrich Bremer, zei dat het 'totale nonsens' is als mensen suggereren dat er geen vluchtelingen bij de aanranders zaten. "De overduidelijke meerderheid van de verdachten is vluchteling", zei hij tegen persbureau AP.

Lees verder na de advertentie

De Duitse regering stemt binnenkort om van Algerije, Tunesië en Marokko 'veilige landen' te maken. Dat betekent dat asielzoekers uit die landen die in Duitsland asiel aanvragen, eenvoudiger kunnen worden teruggestuurd.

In Die Welt werd ook een tijdlijn gemaakt van de gebeurtenissen bij Oud&Nieuw in Keulen. Na een analyse van de in totaal 1054 aangiften van aanrandingen of diefstal bleek dat de meeste strafbare feiten tussen 23.00 en 01.00 uur plaatsvonden. In de meeste gevallen ging het om diefstal, 372 keer. Seksuele delicten kwamen 274 keer voor.

Deel dit artikel