Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meeste landen hebben referendum

Home

redactie binnenland

De volksraadpleging is in de meeste landen in de wereld in enige vorm in de wet opgenomen. De verschijningsvormen zijn erg verschillend. Soms kan er alleen op lokaal niveau over een plaatselijk probleem een uitspraak worden gedaan; in andere gevallen kunnen door het parlement genomen beslissingen worden teruggedraaid.

In de West-Europese landen wordt een onderscheid gemaakt tussen een referendum en een volksinitiatief. De regeringen in landen als Denemarken, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland zijn bij belangrijke besluiten verplicht het oordeel van het volk te vragen in een referendum. In die landen is de uitslag beslissend. Frankrijk, Italië en Lichtenstein kúnnen aan de bevolking een beslissing voorleggen. De regeringen van die drie landen moeten zich bij de uitslag van die facultatieve referenda neerleggen.

In België, Griekenland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden kan de regering op vrijwillige basis besluiten toetsen aan de mening van de kiezers. De uitkomst van dat referendum kunnen de regeringen naast zich neerleggen.

De term volksinitiatief komt nog het dichtst bij het voorstel dat voor Nederland is bedacht. Daarbij moeten, om een nationaal referendum te kunnen houden, eerst 600 000 handtekeningen worden verzameld. Een negatieve uitslag heeft als consequentie dat een wet, die inmiddels is aangenomen door de volksvertegenwoordiging (Tweede en Eerste Kamer), alnog van tafel gaat. Landen als Italië, Oostenrijk en Zwitserland hebben een wettelijk volksinitiatief vastgelegd. Evenals Spanje, dat ook verplichtende, vrijblijvende en corrigerende referenda kent.

Deel dit artikel