Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meerderheid voor afschaffen statiegeld plastic flessen

Home

© ANP

Het veelbesproken statiegeldplan van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) lijkt in de Tweede Kamer omarmd te worden door een meerderheid. Onderdeel van het plan is om het statiegeld op PET-flessen af te schaffen.

Het afschaffen van het systeem zou een flinke kostenbesparing kunnen betekenen voor bedrijven. Maar Atsma wijst erop dat bedrijven in het nieuwe systeem wel verplichtingen over het hergebruik van kunststof moeten nakomen. Het hergebruik moet naar 52 procent. Als dat doel niet gehaald wordt, kan de Inspectie Leefomgeving en Milieu sancties opleggen aan Nedvang, de belangenorganisatie voor de verpakkingsindustrie.

Het plan beoogt dat via inzamelcontainers niet alleen PET-flessen maar ook ander kunststof meer hergebruikt wordt. Bedrijven en gemeenten blijven vrij in de wijze van inzameling die ze kiezen, als de doelen maar worden gehaald, aldus Atsma. De bedoeling is dat het nieuwe systeem in 2014 ingaat.

Deel dit artikel