Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meerderheid Kamer tegen tanks aan Indonesië

Home

Redactie

Een Duitse Leopard-tank © afp
Update

Een meerderheid in de Tweede Kamer blijft tegen de verkoop van 80 tanks aan Indonesië. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Kamer. De PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie lieten weten tegen de levering van de Leopard-tanks te blijven vanwege de mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie.

Defensie moet van het materieel af, omdat het een miljard moet bezuinigen. Defensieminister Hillen wil de verkoopsom van 200 miljoen euro besteden aan nieuw materieel, waaronder onbemande vliegtuigjes. Zijn collega Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hecht aan de transactie wegens de verbeterde betrekkingen met Indonesië.

De Kamer sprak zich eerder al via een motie van GroenLinks uit tegen de verkoop van Leopardtanks, omwille van de slechte mensenrechtensituatie in de oud-kolonie. Het kabinet is daar zeer ongelukkig mee.

Volgens het kabinet is de mensenrechtensituatie sterk verbeterd. Die conclusie is onder meer gebaseerd op een rapport van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer, die begin deze maand  Indonesië bezocht. Ook zou de verkoop voldoen aan de Europese normen voor wapenexport.

Deel dit artikel