Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meer koopkracht door passen en meten

Home

Jelle Brandsma

Minister Dijsselbloem van financiën zet op Prinsjesdag zijn handtekening onder de rijksbegroting en miljoenennota. © anp

Een stevige belastingverlaging zit er niet in. De middeninkomens gaan zelfs meer betalen, als onderdeel van een grote herverdelingsoperatie van het kabinet. Die moet ertoe leiden dat bijna iedereen er volgend jaar een beetje op vooruit gaat.

Het kabinet verzwaart de lasten met 800 miljoen euro. De middeninkomens (tussen 20.000 en 66.000 euro) betalen volgend jaar ietsje meer belasting. Wie werkt, krijgt een lagere belastingkorting dan eerder afgesproken en ook de hogere inkomens moeten wat meer betalen.

Dit is onderdeel van een grote herverdelingsoperatie die ertoe leidt dat bijna iedereen er volgend jaar een beetje op vooruit gaat. Het kabinet haalt 800 miljoen euro binnen en geeft 1,1 miljard weer uit om hier en daar dreigend verlies aan koopkracht te repareren. De uitgaven gaan naar onder meer hogere toeslagen voor bijvoorbeeld huren, zorgkosten en kinderopvang. En ouderen hoeven minder belasting te betalen.

"Mensen die niet vanzelf profiteren van de economische groei, ­zoals ouderen en minima, krijgen er iets bij", zei minister Jeroen Dijsselbloem van financiën bij het aanbieden van de begroting aan de Tweede Kamer.

Evenwichtig
In de cijfers van een paar maanden geleden bleven ouderen en uitkeringsgerechtigden nog achter. Dat wilde met name de PvdA-sectie in het kabinet voorkomen. Voor de VVD is van belang dat de hogere ­inkomens niet veel meer gaan ­betalen.

'Evenwichtig' zou een woord kunnen zijn dat premier Mark Rutte de komende dagen gebruikt als de Tweede Kamer debatteert over de plannen. Maar de discussie zal ook gaan over de keuze van het ­kabinet om de middeninkomens meer belasting te laten betalen, al is dat dan maar 0,4 procent. En ook al gaat deze groep er in het algemeen nog steeds op vooruit.

Lees verder na de advertentie
Mensen die niet vanzelf profiteren van de economische groei, ­zoals ouderen en minima, krijgen er iets bij.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem

Gemiddeld stijgt de koopkracht volgend jaar met 1 procent. Volgens de organisatie voor budgetvoorlichting Nibud gaat het om maximaal 40 euro per maand. Voor de vierde keer op rij is er een stijging. In 2013 daalde de koopkracht van werkenden, ouderen en minima voor het laatst.

Er zijn ook volgend jaar verschillen, maar die liggen tussen plus 0,1 procent (alleenverdieners met kinderen en een inkomen van twee keer modaal) en plus 1,3 procent (een alleenstaande ouder met minimumloon).

Belastingverlaging
Dit jaar is de koopkrachtverbetering aanmerkelijk groter. Voor 2016 kreeg bijna iedereen een belastingverlaging die in totaal 5 miljard ­euro kostte. Gemiddeld stijgt de koopkracht dit jaar met 1,4 procent. Bij de begroting voor volgend jaar heeft het kabinet met passen en meten de koopkracht voor iedereen kunnen verbeteren, maar zit een stevige belastingverlaging er niet in. ­

Andere kostenposten hebben ­voorrang: er wordt minder verdiend aan het gas uit Groningen en VVD en PvdA willen extra geld uitgeven aan vooral defensie en de politie.

Bij de vakbeweging zijn de zorgen over de inkomens van de ouderen niet uit de lucht. Nog steeds dreigen de pensioenfondsen volgend jaar de uitkeringen niet te verhogen of zelfs te korten. "Dat raakt ouderen direct in de portemonnee", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

De FNV stelt dat het kabinet te weinig doet om structurele problemen op te lossen. "Er worden wel stappen gezet, maar er moet meer gebeuren", zegt vicevoorzitter Gijs van Dijk. Hij wil verbetering van het minimumloon en een noodmaatregel om pensioenkortingen te voorkomen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Mensen die niet vanzelf profiteren van de economische groei, ­zoals ouderen en minima, krijgen er iets bij.

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem