Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meer kans op asiel? Vijl je vinger wat af!

Home

Van onze correspondent

KOPENHAGEN - Vingertopjes wegschuren, wegvijlen of zelfs wegbranden. Hassan, een jonge asielzoeker uit Somalië vertelde voor de Zweedse radio hoe hij zijn tien vingers een paar seconden op de gloeiendhete plaat van het elektrische fornuis hield. Daarna smeerde hij ze in met olie en deed het nog een keer.

De Zweedse autoriteiten schatten dat ongeveer vijfhonderd asielzoekers hun vingers met opzet hebben verminkt om te voorkomen dat uitkomt dat ze al in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd. ,,Vingertopjes wegbranden zien we niet vaak, meestal zijn ze weggeschuurd of met chemicaliën bewerkt,” aldus Bengt Hellström van de Zweedse Migratie Raad.

De vingerafdrukken van Hassan bleken ondanks de pijnlijke verminking toch leesbaar. Zijn vingerafdrukken werden vergeleken met afdrukken die opgeslagen zijn in Eurodac - de EU-databank die sinds januari 2003 in gebruik is. Daaruit bleek dat hij eerder in Italië asiel had aangevraagd. Hellström ziet in de toekomst graag een uitvoeriger identificatie, met zowel vingerafdrukken als een irisscan. Toch heeft hij begrip voor deze praktijken:

,,De pijn is kort en dat heb je er misschien voor over als je daarna in Zweden kunt blijven.”

Deel dit artikel