Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meer doden door alcohol dan geweld

Home

Bijna 4 procent van alle sterfgevallen wereldwijd is gerelateerd aan alcohol. 2,5 miljoen doden. Dat is meer dan AIDS, tuberculose of geweld. Volgens de World Health Organisation (WHO) doen overheden te weinig om drankmisbruik tegen te gaan.

Ieder jaar sterven over de hele wereld 320.000 jongeren tussen de 15 en de 29 jaar hieraan. Dat is 9 procent van alle doden in deze leeftijdcategorie, zo blijkt uit een rapport van het WHO.

In dichtbevolkte landen in Afrika en Azië, zoals India en Zuid-Afrika hebben hogere inkomens ervoor gezorgd dat er meer wordt gedronken. Volgens de Verenigde Naties (VN) is drankmisbruik in veel ontwikkelde landen een probleem. Alcoholmisbruik veroorzaakt overlast in de samenleving: verkeersongelukken, geweld, ziekte, kinderverwaarlozing en verzuim, aldus de VN.

Maar beleid van overheden om dit tegen te gaan werkt vaak niet en wordt niet erg belangrijk gevonden. Onder Russen is zelfs één of op de vijf doden veroorzaakt door alcohol. Van de mensen die alcohol gebruiken, drinkt wereldwijd 11 procent wekelijks grote hoeveelheden. Mannen drinken veel meer dan vrouwen, schrijft het WHO.

Het rapport benadrukt dat overheden meer moeten doen om drankmisbruik tegen te gaan. Volgens het WHO is het verhogen van de belasting op alcoholische concumpties de meest effectieve wijze om, vooral onder jongeren, drinken te verminderen. Ook leeftijdrestricties voor het kopen en gebruiken van alcohol, en alcohol gebruik aan banden leggen voor autobestuurders, helpen, mits de autoriteiten dit afdwingen. Volgens het WHO maken te weinig landen gebruik van dergelijke beleid, om sterfgevallen, ziekte en gewonden te voorkomen.

Lees verder na de advertentie
(AFP)

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie